Israël: 43 elitereservisten weigeren dienst in bezette gebieden

12/09/14 om 23:10 - Bijgewerkt om 23:10

43 reservisten van de Israëlische militaire geheime dienst hebben in een open brief aangekondigd dat ze niet langer in bezette gebieden zullen opereren, omdat ze daar een bezetting ondersteunen, en niet voor de veiligheid van Israël werken. Volgens de Jerusalem Post zullen ze oneervol ontslagen worden.

Israël: 43 elitereservisten weigeren dienst in bezette gebieden

Israëlische troepen tijdens een raid in Nabloes © Reuters

Volgens de open brief, en volgens anonieme getuigenissen van de reservisten in onder meer de Britse krant The Guardian en het Duitse weekblad Der Spiegel, bestond een belangrijk deel van het werk van hun dienst in het verzamelen en archiveren van gegevens over Palestijnse burgers die niets met militaire operaties of verzet tegen Israël te maken hadden. Zo werd actief gezocht naar seksuele voorkeuren, buitenechtelijke verbanden en andere privéaangelegenheden. Deze gegevens werden ook voor later gebruik bijgehouden. In één geval, waarvan geen details zijn vrijgegeven, was er zeker geen staatsbelang en werd de gegevens meteen naar specifieke politici doorgespeeld.

"Efficiënte onderdrukking"

Een kommandant verklaart in Der Spiegel dat bijvoorbeeld onderzoek werd verricht naar de ziekte (kanker) van een echtgenote van iemand die toch al geen veiligheidsrisico stelde voor Israël. "Hier gaat het niet om zelfverdediging van Israël, hier gaat het erom een ander volk zo efficiënt mogelijk te onderdrukken." Het gaat er ook om, aldus een andere getuige, om onenigheid te kunnen stichten op het moment dat dat van pas komt. Het gaat er niet om de democratie te dienen, maar een bezetting in stand te houden, aldus een andere getuige.

De 43, van kommandanten en officieren, over lesgevers, tot lager personeel, werkten in de voorbije tien jaar voor Eenheid 8200. Velen van hen waren recent nog actief en maakten veel kans om opnieuw opgeroepen te worden.

Door de open brief valt die kans weg, want ze zullen volgens de Jerusalem Post oneervol uit de eenheid ontslagen worden.

Carrière

Eenheid 8200 is een afdeling van het leger die inlichtingen verzamelt. Ze wordt beschouwd als een elite-eenheid en heeft vaak gediend als opstapje naar een mooie carrière elders. Eenheid 8200 heeft, volgens de Israëlische krant Haaretz, onder meer een rechter van het Hooggerechtshof en een bekend auteur voortgebracht.

(RR)

Lees meer over:

Onze partners