Honderden migranten geblokkeerd aan Servisch-Hongaarse grens

16/09/15 om 06:55 - Bijgewerkt om 06:54

Honderden migranten hebben de nacht van dinsdag op woensdag buiten doorgebracht, aan de met prikkeldraad gesloten grensovergang tussen Servië en Hongarije. Velen hopen dat de grens alsnog opnieuw zal opengaan, anderen zijn al op zoek naar nieuwe toegangswegen naar het "beloofde land Duitsland", onder meer via Kroatië.

Honderden migranten geblokkeerd aan Servisch-Hongaarse grens

© AFP

Dinsdagavond werd aan een opvangcentrum in Presevo, in het zuiden van Servië aan de grens met Macedonië, busvervoer georganiseerd naar Sid, een grensstad met Kroatië, zo berichten lokale media.

Een eerste bus zou daar in de loop van woensdagochtend aankomen. Via Kroatië en Slovenië kan dan mogelijk Oostenrijk en Duitsland bereikt worden. Maar Oostenrijk gaat ook controles invoeren, in het oosten en in het zuiden van het land, aan de grens met Hongarije, Italië, Slovenië en Slovakije. De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken, Johanna Mikl-Leitner, beloofde dinsdagavond op de zender ORF dat niemand naar Hongarije zal worden teruggestuurd.

Dinsdagavond werd even gevreesd dat het station van Salzburg zou moeten worden gesloten. De situatie was gespannen omdat migranten die naar Duitsland wilden afreizen, te kampen hadden met vertragingen door de recent ingevoerde grenscontroles. Honderden mensen moesten de nacht in het station doorbrengen. Als gevolg van de grenscontroles in Duitsland zaten maandag 20.000 migranten geblokkeerd in Oostenrijk.

Dagelijks vertrekken zo'n 2.500 à 3.000 migranten naar Duitsland, maar hun aantal in Oostenrijk groeit nog altijd aan. (Belga/NSK)

Onze partners