Hollande minst populaire Franse president sinds 1958

17/11/13 om 10:40 - Bijgewerkt om 10:40

De populariteit van Frans president Hollande is gedaald tot 20 procent, de laagste score ooit gemeten voor een Franse president sinds de oprichting van de Vijfde Republiek in 1958.

Hollande minst populaire Franse president sinds 1958

© ImageGlobe

De populariteit van de Franse president François Hollande is in november drie basispunten gedaald tot 20 procent. Dat is de laagste score ooit gemeten voor een Franse president sinds de oprichting van de Vijfde Republiek in 1958. Dat blijkt zondag uit de kiesbarometer van Ifop voor Le Journal du Dimanche.

De maandelijkse peiling van Ifop is de oudste onder de peilingen in Frankrijk en wordt sinds 1958 afgenomen. Het vorige laagterecord stond op naam van François Mitterand, die in december 1991, tijdens zijn tweede mandaat, terugviel tot 22 procent. Hollande (PS), die in mei Nicolas Sarkozy versloeg, ziet zijn populariteit al maanden dalen.

Op de vraag of ze tevreden of niet tevreden zijn met François Hollande als president, antwoordde 20 procent van de respondenten tevreden te zijn (2% 'zeer tevreden' en 18% 'eerder tevreden').

Zevenendertig procent antwoordde 'eerder ontevreden en 42 procent 'zeer ontevreden'. Een procent sprak zich niet uit. Hollande's voorganger Sarkozy was in april 2011 het minst populair met een score van 28 procent.

Enkel bij zijn eigen socialistische aanhang is meer dan de helft van de mensen tevreden over de president (54%, -9 punten).

De ontevredenheid over Hollande straalt ook af op zijn premier, Jean-Marc Ayrault. Slechts 23 procent van de bevraagden is tevreden over hem (-5 punten). Het gaat om de laagste score sinds zijn aantreden. Ayrault is wel niet de slechtste leerling van de klas. De premiers Edith Cresson en Raymond Barre moesten het met een score van 18 procent stellen.

De telefonische peiling werd tussen 8 en 16 november afgenomen bij 1.972 respondenten. De foutenmarge bedraagt 1 tot 2,2 procent. (Belga/MI)

Onze partners