Haïti: tweede ronde presidentsverkiezingen uitgesteld na fraudebeschuldigingen

22/12/15 om 01:55 - Bijgewerkt om 01:55

De tweede ronde van presidents- en parlementsverkiezingen in Haïti wordt uitgesteld tot een niet nader bepaalde datum. Verschillende oppositieleden klaagden over fraude tijdens de eerste ronde.

Haïti: tweede ronde presidentsverkiezingen uitgesteld na fraudebeschuldigingen

Protest tegen de resultaten in de eerste ronde © REUTERS

Dat maakte de kiescommissie bekend in een persbericht.

De oppositie in Haïti voert al wekenlang protestdemonstraties omdat er sprake zou zijn van zware fraude bij de eerste stemmingsronde. Daarvan zou volgens de oppositie vooral presidentskandidaat Jovenel Moïse, de vertegenwoordiger van regeringspartij PHTK, hebben geprofiteerd. Moïse haalde 33 procent van de stemmen.

Zijn belangrijkste tegenstander Jude Célestin (Lapeh), die officieel 25 procent behaalde, weigerde nog verder campagne te voeren en eiste de oprichting van een onafhankelijke onderzoekscommissie. Huidig president Michel Martelly besliste afgelopen donderdag om "een evaluatiecommissie" op te richten. De tweede verkiezingsronde, waarbij de topkandidaten overblijven, moest normaal komende zondag plaatsvinden, maar is nu uitgesteld. Er is nog geen nieuwe datum bepaald.

"We wachten op de aanbevelingen van de evaluatiecommissie", aldus de mededeling van de kiescommissie.

Chaos

Er rest in elk geval weinig tijd, want volgens de grondwet moet het parlement op 11 januari opnieuw bijeenkomen. Ten laatste op 7 februari moet een opvolger voor Martelly worden aangeduid.

Het straatarme Haïti is sinds de val van de dictatuur onder Duvalier in 1986 ten prooi aan bestuurlijke chaos. Er waren al verschillende staatsgrepen en verkiezingsuitslagen worden systematisch betwist.

Het land is er economisch slecht aan toe , en draagt ook nog steeds de gevolgen van de verwoestende aardbeving in januari 2010, waarbij meer dan 200.000 doden vielen.

(Belga/RR)

Onze partners