Gingrich wil dat Romney winst in Florida deelt

02/02/12 om 09:28 - Bijgewerkt om 09:28

Newt Gingrich wil een proportionele verdeling van het aantal afgevaardigden in Florida in plaats van het 'winner takes it all'-principe.

In de strijd om de Republikeinse nominatie voor het Witte Huis probeert Newt Gingrich van de partijleiding een proportionele verdeling van het aantal afgevaardigden voor Florida op de Conventie van de Grand Ole (of: Old) Party, zoals de Republikeinse partij genoemd wordt, af te dwingen, zo heeft de conservatieve nieuwszender Fox gemeld.

Gingrich werd met 32 procent van de stemmen tweede in de "primary" van Florida. Mitt Romney won daar met 46 procent, terwijl Rick Santorum derde finishte met 13 procent en Ron Paul vierde met 7 procent.

In de zuidoostelijke Sunshine State rijft de winnaar alle afgevaardigden voor de Conventie binnen, zodat Romney er in één klap 50 krijgt. Dit systeem is gebruikelijk in de Angelsaksische wereld.

The winner takes it all

Maar de omgeving van Gingrich wil dit nu aanvechten, vanuit de regels die het Republican National Committee zelf heeft vastgesteld. Die voorzien dat voor 1 april er in geen enkele staat het principe "the winner takes it all" kan gelden, meldde Fox op gezag van een memo van Gingrich dat de zender kon inkijken. De vroegere voorzitter van het Huis van Afgevaardigden wil een proportionele verdeling van de afgevaardigden, op basis van het stemmenpercentage.

De Amerikaanse voorverkiezingen draaien er in wezen om zoveel mogelijk afgevaardigden op de partijconventie achter zich te krijgen. De eerste kandidaat die 1.144 afgevaardigden in zijn zak heeft, wordt de Republikeinse presidentskandidaat. (Belga/SD)

Onze partners