Gewapende mannen nemen regeringsgebouwen op de Krim in

27/02/14 om 10:58 - Bijgewerkt op 03/03/14 om 21:33

Op het Oekraïense schiereiland Krim hebben onbekenden de gebouwen van het parlement en de regionale regering bezet.

Zowat dertig mannen schoten met snelvuurgeweren het glas van de toegangsdeur kapot en raakten zo binnen in de regeringsgebouwen van de autonome Krim-republiek. Daarna hebben de mannen met hout en afvaltonnen de ingang gebarricadeerd. Op de gebouwen wappert de Russische vlag.

De groep bestempelde zichzelf als verdedigers van de belangen van de Russisch sprekenden op de Krim. Zij weigeren te onderhandelen met premier Anatoli Mogiljov van de Krim-republiek en zeggen "geen bevoegdheden tot onderhandelingen te hebben". Eisen zijn nog niet gesteld.

Er zijn talrijke veiligheidstroepen aan de zetel van de regionale ministerraad ontplooid in de stad Simferopol. "De autoriteiten zullen snel weten wie de bezetters zijn en wat ze willen", zei volksvertenwoordiger Andrej Sentsjenko van de partij van ex-premier Joelia Timosjenko.

De Oekraïense waarnemende president, premier en legerleider Aleksandr Toertsjinov gelast de ordehandhavers "burgers op de Krim te beschermen en de criminelen te straffen" die het parlement op de Krim bezetten.

Woensdag was het in Simferopol tot incidenten gekomen tussen tegenstanders en voorstanders van een toenadering tot Rusland. Er vielen minstens dertig gewonden, van wie enkelen verzorging in het ziekenhuis nodig hadden. Twee mannen overleden, één van hen tengevolge van een hartstilstand. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners