'Gevonden objecten zijn die van vermiste vlucht AirAsia'

30/12/14 om 07:27 - Bijgewerkt om 09:46

Er zouden ondertussen al zes lichamen in het water gevonden zijn, zo meldt BBC. Een vliegtuig zou de 'schaduw' hebben opgemerkt van wat mogelijk het gecrashte AirAsia-toestel is.

'Gevonden objecten zijn die van vermiste vlucht AirAsia'

Voorwerpen werden in zee opgemerkt tijdens de zoektocht naar QZ8501 van AirAsia. © AFP

Persagentschap Agence France-Presse heeft bericht dat een lijk gevonden werd tijdens de zoektocht naar de vermiste vlucht QZ8501. Ook zou een vliegtuig de 'schaduw' van wat mogelijk het gecrashte vliegtuig is, hebben opgemerkt.

Britse omroep BBC bericht dat er ondertussen al zes lichamen werden teruggevonden. Daarnaast werden nog andere voorwerpen in het water gezien.

De brokstukken die eerder dinsdag in de Javazee opgemerkt werden, zijn afkomstig van 'het vliegtuig van AirAsia' dat zondag kort na vertrek van de radar verdween op weg naar Singapore. Dat heeft de directeur van de Indonesische burgerluchtvaart aan Agence France-Presse gemeld.

'We kunnen bevestigen dat het om het vliegtuig van AirAsia gaat', stelde Djoko Murjatmodjo tegenover AFP. 'De minister van Transport gaat naar Pangkalan Bun vertrekken.' Zo verwijst hij naar de zone waar de brokstukken ontdekt werden.

Eerder zei Agus Dwi Putranto van de Indonesische luchtmacht volgens AFP, dat er 'ongeveer tien grote objecten en heel wat meer kleine witte voorwerpen, die niet op foto vastgelegd konden worden' werden opgemerkt.

Het ging om voorwerpen gelijkend op een noodglijbaan, een vliegtuigdeur, een vierkante doos en andere. 'De voorwerpen bevinden zich op zo'n tien kilometer van waar het vliegtuig voor het laatst door de radar gesignaleerd werd', voegde Putranto eraan toe. De man toonde daarop tien foto's van de genoemde voorwerpen.

'Gevonden objecten zijn die van vermiste vlucht AirAsia'

© AFP

Een fotograaf van persagentschap AFP die op dezelfde vlucht zat die de objecten detecteerde, getuigde de voorwerpen in zee te hebben gezien. Hij zou er een reddingssloep, reddingsvesten en lange oranje buizen in hebben herkend.

'Gevonden objecten zijn die van vermiste vlucht AirAsia'

© AFP

Yusuf Latif van het Indonesische leger bevestigde de vondst van 'rode en zwarte objecten, inclusief wat lijkt op een reddingsvest' op zo'n 170 kilometer ten zuiden van Pangkalan Bun, zo meldde Associated Press.

Een helikopter werd uitgestuurd om het puin te verzamelen en naar het eiland Belitung te brengen voor onderzoek. 'Dit is de belangrijkste vondst', zei Latif daarover. Ondertussen werd bevestigd dat het inderdaad om brokstukken van de vermiste vlucht QZ8501 gaat.

Rook op eiland

Het hoofd van het Indonesische opsporing- en reddingteam, Andriandi, had eerder aan de Britse omroep BBC gezegd, dat meldingen van rook op een eiland ten zuiden van Belitung - binnen het zoekgebied - onderzocht zouden worden. De rook zou maandag zijn opgemerkt door een Chinese televisieploeg, zo'n 47 kilometer van Manggar in Oost-Belitung.

'Het is mogelijk afkomstig van het vermiste vliegtuig van AirAsia, maar we doen nog verder onderzoek', aldus Andriandi tegen de BBC. Experten waarschuwen dan ook dat de rook niet noodzakelijk verband houdt met vlucht QZ8501. Meldingen van een oliespoor bij Belitung, bleken evengoed loos alarm: het waren riffen net onder het wateroppervlak.

Of de rook van het vliegtuig afkomstig is, werd nog niet verduidelijkt.

Internationale zoektocht

Vlucht QZ8501 van AirAsia verdween zondagochtend met 162 inzittenden op weg naar Singapore van de radar. De zoektocht gaat de derde dag in.

Minstens dertig schepen, vijftien vliegtuigen en zeven helikopters zijn op zoek naar het vermiste vliegtuig in dertien verschillende zones op het land en op zee. Het gaat ondertussen over een internationale operatie, geleid door Indonesië dat vervoegd werd door Maleisië, Singapore en Australië. Ook Zuid-Korea, Thailand, China en Frankrijk boden hulp aan. De USS Sampson van de Verenigde Staten is onderweg.

Storm ontwijken

Het vliegtuig was om 5u35 lokale tijd in Surabaya vertrokken en zou twee uur later in Singapore moeten gearriveerd zijn. Maar piloot Iriyanto vroeg toestemming om naar links uit te wijken om 6u12 om een storm te ontwijken. De vraag werd toegestaan en het vliegtuig veranderde van koers.

Vervolgens vroeg de piloot om het vliegtuig van 9,8 kilometer naar 11,6 kilometer te laten stijgen, daarbij zou hij niet verklaard hebben waarom. De luchtvaartcontrole zei dat het vliegtuig tot 10,4 kilometer mocht stijgen, maar niet hoger omdat een ander toestel van AirAsia op 11,6 vloog. Toen de controlepost de piloot toestemming wilde geven om 6u14, werd geen antwoord meer ontvangen. Het vliegtuig werd als vermist opgegeven om 7u55.

Het is niet duidelijk wat er in die enkele minuten gebeurde. Een rapport suggereert volgens BBC dat het vliegtuig doorheen de storm wilde klimmen. Voormalige piloten menen dat het tot verminderde stabiliteit geleid zou kunnen hebben en een mogelijk fatale stilstand.

De piloot had meer dan 20.500 vluchturen achter de rug, waarvan bijna 7.000 bij AirAsia. De Airbus werd in 2008 geleverd en had al 13.600 keer gevlogen. Het laatste onderhoud vond plaats in november. De luchtvaartmaatschappij zelf had een uitstekende geschiedenis als het op veiligheid aankwam, het had nog geen fatale incidenten meegemaakt.

Lees meer over:

Onze partners