G8 eens over overgangsregering in Syrië, rol Assad blijft twistpunt

18/06/13 om 15:01 - Bijgewerkt om 15:01

Wereldleiders zijn het tijdens de G8-top in Noord-Ierland eens geworden over een verklaring over Syrië.

G8 eens over overgangsregering in Syrië, rol Assad blijft twistpunt

© Reuters

De landen van de G8 hebben op hun top in het Noord-Ierse Enniskillen een gezamenlijke verklaring over het conflict in Syrië uitgegeven, waarin de noodzaak wordt benadrukt van het oprichten van een overgangsregering.

De verklaring maakt evenwel geen melding van de toekomstige rol van de Syrische president Bashar al-Assad. Met uitzondering van Rusland ijveren de G8-landen voor het ontslag van Assad.

Leveren van wapens

Op de slotdag van de G8-top in het Noord-Ierse Enniskillen werd koortsachtig gewerkt aan overeenstemming over het conflict in Syrië. Rusland, een trouwe bondgenoot van Syrië, voelt er weinig voor de Syrische rebellen te bewapenen, zoals de Verenigde Staten inmiddels willen. Rusland raadde de EU aan om de gevolgen van het leveren van wapens aan rebellen "drie of vier keer af te wegen".

Vladimir Poetin en Amerikaanse president Barack Obama spraken al uit dat zij het nog steeds oneens zijn over de toestand in Syrië en de oplossing die deze vereist.

Syrië overschaduwt 'belangrijkste' thema's

De kwestie-Syrië dreigde de "belangrijkste" thema's van de G8-top te overschaduwen. Dat zijn de zogenaamde "drie t's": het aanpassen van de internationale belastingregels (tax rules), meer financiële transparantie en het openen van de handel (trade). De Britse premier David Cameron maakt zich sterk dat de kapitaalvlucht naar de belastingparadijzen ingedijkt kan worden. (Belga/AVE)

Onze partners