Franse procureur start terreuronderzoek tegen Ayoub El Khazzani

25/08/15 om 18:31 - Bijgewerkt op 26/08/15 om 03:32

Tegen de verdachte van de mislukte aanslag op de Thalys van afgelopen vrijdag, Ayoub El Khazzani, wordt een gerechtelijk onderzoek geopend naar terroristische feiten. Dat heeft procureur François Molins dinsdag aangekondigd op een persconferentie in Parijs. Volgens AFP is El Khazzani in verdenking gesteld wegens terroristische moordpoging.

Franse procureur start terreuronderzoek tegen Ayoub El Khazzani

© belga

Het onderzoek slaat meer bepaald op verscheidene pogingen tot moord als lid van een terroristische organisatie. De procureur somde verscheidene elementen op. El Khazzani was in het bezit van een AKM, de modernere versie van de AK-47, met 270 kogels van het kaliber 7,62 en een fles met een halve liter brandstof toen hij vrijdag op de trein van Amsterdam naar Parijs werd overmeesterd. Molins wees op zijn "vastberaden" houding en merkte op dat de verdachte in de toiletten van de trein een islamistische video had bekeken waarin tot gewelddaden werd opgeroepen.

De Parijse procureur zei ook weinig geloof te hechten aan de verklaringen van de verdachte. De 25-jarige Ayoub El Khazzani was vrijdagavond in Brussel Zuid zwaarbewapend op de Thalys gestapt. Net over de Franse grens verschool hij zich in een toilet en kwam er met zijn wapens in de hand uit. Twee passagiers die hem wilden tegenhouden, ruimde hij uit de weg, waarbij één passagier zwaargewond raakte, maar uiteindelijk werd El Khazzani overmeesterd door andere inzittenden.

Volgens zijn Franse advocate beweert El Khazzani dat hij de wapens die hij bijhad, vond in een park vlakbij het Brusselse Zuidstation en dat hij enkel de bedoeling had om de Thalys-reizigers te overvallen en te beroven.

'In verdenking'

Na afloop van de persconferentie meldde het Franse persagentschap AFP, op basis van "een gerechtelijke bron", dat El Khazzani in verdenking is gesteld voor pogingen tot moord met terroristisch oogmerk. De verdachte wordt daarnaast ook aangeklaagd voor het bezit en vervoer van zware wapens en voor betrokkenheid bij een terroristische misdaadgroepering, aldus AFP.

Vandaag liet de politie ook weten dat maandagavond ook in ons land huiszoekingen werden uitgevoerd in het kader van het onderzoek naar de verijdelde aanslag op de Thalys vorige week vrijdag.

De zus van Ayoub El Khazzani, de verdachte van de mislukte aanslag in de Thalys, heeft zichzelf dinsdagvoormiddag samen met haar echtgenoot aangeboden bij de Brusselse federale gerechtelijke politie. Het koppel is daar urenlang verhoord en is nadien naar huis mogen terugkeren. Dat meldt de krant La Dernière Heure en wordt bevestigd door het federaal parket. Over de inhoud van hun verklaringen wenst het federaal parket geen commentaar te geven.

(Belga/JH/RR)

Lees meer over:

Onze partners