Huiszoeking in Molenbeek naar verdachte van verijdelde aanslag op Thalys

25/08/15 om 14:56 - Bijgewerkt om 15:26

De politie heeft maandagavond een huiszoeking uitgevoerd in Molenbeek. Dat gebeurde in het onderzoek naar de verijdelde aanslag op de Thalys-trein van vorige week vrijdag.

Huiszoeking in Molenbeek naar verdachte van verijdelde aanslag op Thalys

© REUTERS

Maandagavond zijn in Sint-Jans-Molenbeek een huiszoeking uitgevoerd bij de zus van Ayoub El Khazzani, de verdachte van de mislukte aanslag in een Thalys-trein afgelopen vrijdag. Ook bij een vriend van de man vielen speurders binnen. Dat meldt de krant La Dernière Heure en wordt bevestigd door het federaal parket. Dinsdag meldden de kranten van het Mediahuis al dat de zus van El Khazzani in het Brusselse woonde, zich Oum Badr liet noemen en er streng-religieus, fundamentalistisch taalgebruik op nahield.

"In het kader van het anti-terrorismedossier van het federaal parket betreffende de aanslag op de Thalys-trein van vrijdag 21 augustus werden er gisteravond, maandag 24 augustus 2015, twee huiszoekingen uitgevoerd", meldt Eric Van Der Sypt van het parket. "Beide huiszoekingen vonden plaats te Sint-Jans-Molenbeek en kaderen in de zoektocht naar de mogelijke verblijfplaatsen van de verdachte. Er werd niemand van zijn vrijheid beroofd of meegenomen voor verhoor, enkele voorwerpen werden wel meegenomen voor verder onderzoek. In het belang van het onderzoek zal het federaal parket geen verdere inlichtingen verschaffen over dit aspect van het dossier."

Levenswandel uitgepluisd

De 25-jarige Ayoub El Khazzani werd vrijdagavond overmeesterd in de Thalys-trein die vanuit Amsterdam op weg was naar Parijs. De man was in Brussel Zuid opgestapt, met een kalasjnikov met negen munitieladers, een automatisch pistool en een cuttermes in een tas. Onderweg, net over de Franse grens, verschool hij zich in een toilet en kwam er met zijn wapens in de hand uit. Twee passagiers die hem wilden tegenhouden, ruimde hij uit de weg, waarbij één passagier zwaargewond raakte, maar uiteindelijk werd El Khazzani overmeesterd door twee Amerikaanse militairen, een Amerikaanse student en een Britse zakenman.

Sinds zijn arrestatie wordt de handel en wandel van Ayoub El Khazzani uitgepluisd. Daaruit bleek dat de man van 2007 tot 2014 met zijn ouders, broers en zussen in het Spaanse Algeciras woonde, waar hij in aanraking kwam met het gerecht voor drugsfeiten maar waar hij ook opdook op de radar van de Spaanse veiligheidsdiensten voor zijn radicaal-fundamentalistisch gedachtegoed. In 2014 verbleef hij een tijdlang in Frankrijk maar de man reisde ook naar Berlijn en Turkije en zou de laatste zes maanden in België, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Andorra hebben rondgezworven.

Volgens zijn Franse advocate beweert El Khazzani dat hij de wapens die hij bijhad, vond in een park vlakbij het Brusselse Zuidstation en dat hij enkel de bedoeling had om de Thalys-reizigers te overvallen en te beroven. Het Franse gerecht moet dinsdag beslissen of de man aangehouden blijft.

(Belga/JH)

Lees meer over:

Onze partners