Evacuatie brandende ferry: minstens één dode

28/12/14 om 09:17 - Bijgewerkt om 18:35

Een brandende ferry die stuurloos ronddrijft tussen Italië en Griekenland wordt momenteel geëvacueerd. De weersomstandigheden bemoeilijken de redding van de passagiers. Daarbij is minstens één dode gevallen. Er zijn ook drie Belgen aan boord. 'Dit is een van de moeilijkste reddingsoperaties die we ooit hebben gedaan.'

Evacuatie brandende ferry: minstens één dode

© AFP

De weersomstandigheden boven de Adriatische Zee maken de redding van passagiers op een brandende ferry nabij Korfoe bijzonder moeilijk. Er zijn metershoge golven en een stevige wind tot windkracht 8. Er werden helikopters naar de plaats van de ramp gestuurd, die halen momenteel passagiers van het vaartuig, om ze op een nabijgelegen boot af te zetten. Bij de brand op de veerboot "Norman Atlantic" tussen Griekenland en Italië is een man omgekomen. Dat heeft een woordvoerder van het Griekse ministerie van Koopvaardij en de Zee verklaard. De man zou zijn verdronken terwijl hij in een reddingssloep probeerde te geraken.

Volgens de laatste berichten is de brandende ferry stuurloos en drijft hij af richting Albanië.

'Niemand zal achtergelaten worden'

'We doen alles wat we kunnen om iedereen boord te helpen', zei de Griekse minister voor zeevaart Miltiadis Varvitsiotis aan het persagentschap Reuters. 'Niemand, niemand zal achtergelaten worden.' Maar, zo voegde de minister er aan toe, 'dit is een van de moeilijkste reddingsoperaties die we ooit gedaan hebben.'

Drie Belgen aan boord

Aan boord van de brandende veerboot tussen Griekenland en Italië zijn er drie Belgen. Dat meldt de FOD Buitenlandse Zaken .

Meer Details zijn er nog niet. In totaal zijn er nog zeker 250 mensen aan boord. Naast de Belgen zijn er onder meer drie Nederlanders en ook Duitsers, Italianen en Albanezen. Zo'n 150 passagiers zijn al gered.

Reddingsactie gaat verder in het donker

Honderden passagiers op de Norman Atlantic -van een Italiaanse rederij en geen Griekse zoals eerder gemeld- werden in de nacht van zaterdag op zondag in hun slaap verrast door het brandalarm. De passagiers die nu nog aan boord zijn, zitten vast op het dek van de brandende ferry. Ondanks de invallende duisternis wordt de reddingsactie verdergezet.

Mensen sprongen uit paniek in het water

Het schip zou volgens een ooggetuige slagzij hebben gemaakt, waardoor de plaats beperkt is. "De mensen zijn bang en huilen", klinkt het. Volgens de Griekse zender Skai zouden er ook mensen in paniek in het water zijn gesprongen.

Toen de brand uitbrak waren 411 passagiers en 56 bemanningsleden an boord van de ferryboot. Het schip voer van de Griekse havenstad Igoemenitsa naar het Italiaanse Ancona, toen er omstreeks 3 uur brand uitbrak in de autogarage. Het vuur breidde zich snel uit.

Momenteel is het schip stuurloos en drijft het weg van de kust van het eiland Korfoe, in de richting van Albanië. Verschillende schepen in de buurt zijn onderweg om passagiers op te pikken.

Volgens de Griekse minister van Defensie Nikos Dendias wordt de reddingsoperatie vanuit Italië gecoördineerd. (Belga/JH)

Lees meer over:

Onze partners