EU houdt vast aan nucleaire deal met Iran, afwachten wat Trump doet

Iraans president Hassan Rouhani gelooft niet dat Trump de nucleaire deal tussen onder andere de Verenigde Staten en Iran kan opblazen. © AFP

De Europese Unie is vastbesloten het nucleair akkoord met Iran verder uit te voeren en roept alle partijen die de tekst mee onderhandelden op om hetzelfde te doen. De Amerikaanse president-elect Donald Trump gaf eerder al aan het ‘rampzalige akkoord’ te willen ontmantelen. Onmogelijk, klinkt het in Teheran.

De Verenigde Staten zetten in 2015 hun schouders onder een nucleair akkoord met Iran dat ze samen met China, Rusland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk onderhandelden. Samengevat vermindert Iran zijn nucleaire capaciteit vermindert van de meeste internationale economische sancties.

Op hun vergadering in Brussel zeiden de Europese ministers van Buitenlandse Zaken maandag dat ze ‘absoluut vastbesloten’ blijven het akkoord te respecteren. Ze vragen alle partijen hetzelfde te doen. Ze vragen de bevoegde Amerikaanse diensten licenties te blijven uitreiken voor de export van commerciële vliegtuigen en vliegtuigonderdelen naar Iran. ‘De verkoop van een significant aantal vliegtuigen aan Iraanse maatschappijen is een belangrijk signaal voor de succesvolle implementatie van het akkoord’, zeggen de EU-ministers.

Amerikaans president Barack Obama denkt dat het akkoord voor meer stabiliteit kan zorgen in het Midden-Oosten. Zijn opvolger Donald Trump liet dan weer meermaals verstaan dat hij ‘het rampzalige akkoord’ zal ontmantelen. Iets wat hem volgens Iraans president Hassan Rouhani niet zal lukken. ‘Het akkoord kan niet overtroefd worden door de beslissing van de regering van één land’, zei hij eerder deze week volgens Bloomberg. Volgens het staatshoofd zal de president-elect niet in staat zijn om de economische groei van Iran te stoppen (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content