Erdogan wil Turks staatsburgerschap voor vluchtelingen uit Syrië

03/07/16 om 13:38 - Bijgewerkt om 13:06

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil miljoenen Syrische vluchtelingen in zijn land de kans geven om het Turks staatsburgerschap te verwerven.

Erdogan wil Turks staatsburgerschap voor vluchtelingen uit Syrië

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan © Belga Image

Syriërs die deze wens koesteren, moeten de mogelijkheid krijgen om het staatsburgerschap te krijgen, zei Erdogan zaterdagavond tijdens het ramadanmaal voor vluchtelingen in de Turks-Syrische grensstad Kilis. Dat deelde het staatspersagentschap Anadolu zondag mee. Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de nodige stappen daartoe ingeleid, zei hij, zonder meer bijzonderheden te noemen.

Critici vermoeden al langer dat de islamitisch-conservatieve regeringspartij AKP Syriërs in Turkije het staatsburgerschap en daarmee het stemrecht wil toekennen.

Vaderland

Turkije heeft volgens een schatting van de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR rond de 2,7 miljoen bescherming zoekende mensen uit het buurland opgenomen. Vele Syriërs zijn Erdogan en de AK Partij daarvoor dankbaar.

In de grensstad Kilis bevinden zich nu al meer Syriërs dan reguliere bewoners. Erdogan zei: "Mijn uit Syrië afkomstige broeders en zusters zeg ik: Wij zien jullie als broeders en zusters omdat jullie ook onze broeders en zusters zijn, jullie zijn niet ver weg van je vaderland, jullie zijn enkel weg van je huizen en gronden. Turkije is ook jullie vaderland". (Belga/TE)

Onze partners