Erdogan: 'Assad staat op het punt te vertrekken'

27/07/12 om 10:39 - Bijgewerkt om 10:39

Volgens de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan staat de Syrische dictator Bashar Al-Assad op het punt zijn land te verlaten.

Erdogan: 'Assad staat op het punt te vertrekken'

© Reuters

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft gezegd dat de Syrische dictator Bashar-Al Assad op het punt staat zijn land te verlaten, samen met zijn naaste familie. Sterke man in de regio Erdogan meent te weten dat Damascus de machtoverdracht aan het voorbereiden is. Dat meldt het Nederlandse RTL.

Bashar Al-Assad ziet zijn regime steeds meer afbrokkelen, nadat enkele kopstukken - zoals zijn minister van Defensie en de chef van zijn geheime dienst - omkwamen bij een aanslag. Ook lopen steeds vaker diplomaten en militairen over naar de rebellen.

Er gaan al even geruchten dat Assad niet meer in Damascus zou zijn, maar in het zuiden van het land verblijft. De Russische ambassadeur in Frankrijk, Alexander Orlov, liet zich ook al ontvallen dat Assad "akkoord gaat met de machtsoverdracht, maar op een beschaafde manier". Dat zei hij in een interview met Radio France Internationale (RFI).

Rusland is een van de laatste bondgenoten van het Syrische regime. Omgekeerd is de seculiere dictatuur van Assad de enige overgebleven bondgenoot van de Russen in het Midden-Oosten - wat diens stroeve houding in de VN-veiligheidsraad deels verklaart.

Relatie tussen Erdogan en Assad vertroebeld

Ook Erdogan stond lange tijd op erg goede voet met de clan-Assad. De beide families gingen zelfs samen op vakantie, zo weet RTL.

Op die relatie is echter ruis gekomen. Alle diplomatieke en handelsrelaties zijn doorbroken sinds de opstand begon in maart 2011. Erdogan, die zich als sterke man in de regio positioneert, heeft de grens, zo'n 900 kilometer lang, tussen beide landen ook al laten sluiten. Ze blijft wel open voor vluchtelingen, zo laat de VN-vluchtelingenorganisatie weten via de New York Times.

Daarenboven zou het Turkse leger Syrië binnenvallen om de strijders van de Koerdische Arbeiderspartij PKK aan te vallen. Erdogan verwijt het Syrische regime dat het toelaat dat de PKK-strijders Koerdisch gebied in het noorden van Syrië.

Al 44.000 Syrische vluchtelingen in Turkije

Turkije merkt rechtstreeks de gevolgen van het conflict in Syrië. Van de tienduizenden Syriërs die het land ontvluchtten, komen er veel terecht in Turkse vluchtelingenkampen. In april stond de teller nog op 20.900. Dat aantal is nu al opgelopen tot 44.000 vluchtelingen, zo weet de New York Times. De Turkse autoriteiten zijn aan de bouw van twee vluchtelingenkampen begonnen, waar 20.000 mensen terecht kunnen. Ook buurlanden Jordanië, Irak en Libanon krijgen een influx van vluchtelingen te verwerken.

In Syrië zelf zouden er 1 miljoen binnenlandse vluchtelingen zijn. (SD)

Onze partners