Eerste verkiezingen Myanmar sinds 1990 op 7 november

13/08/10 om 11:56 - Bijgewerkt om 11:56

De stembusgang heeft volgens waarnemers geen enkele democratische legitimiteit.

Eerste verkiezingen Myanmar sinds 1990 op 7 november

© EPA

De militaire junta in Myanmar, het vroegere Birma, heeft een datum vastgelegd voor de eerste parlementsverkiezingen in twee decennia. De stembusgang vindt plaats op 7 november.

De vorige verkiezingen, in 1990, werden glansrijk gewonnen door de gewezen Nationale Liga voor de Democratie van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi.

De militairen hebben de overwinning echter nooit erkend en Suu Kyi (65) heeft het grootste deel van de voorbije 20 jaar in de gevangenis of onder huisarrest doorgebracht.

Schijnverkiezingen

De stembusgang van 7 november heeft geen enkele democratische legitimiteit. Zo is door een grondwetsherziening een kwart van het nieuwe parlement voorbehouden voor het leger.

De militaire junta heeft ook zelf de kiescommissie samengesteld.

In maart van dit jaar vaardigde de junta een wet uit die bepaalde dat politieke partijen veroordeelde leden moesten ontslaan om zich te kunnen registreren voor de verkiezingen.

De NLD weigerde dat en werd intussen ontbonden. Een splintergroepering van het NLD, het NDF, kreeg wel toelating om deel te nemen aan de verkiezingen van 7 november.

Net als veroordeelde activisten zijn ook leden van religieuze bewegingen, onder wie de monniken die in 2007 op straat kwamen tegen de militaire junta, uitgesloten.

Partijen hebben tot eind augustus de tijd om zich in te schrijven. Tot dusver zijn al circa 40 partijen geregistreerd.

Lees meer over:

Onze partners