Edward Snowden: ‘Opdracht volbracht’

Edward Snowden, de klokkenluider die de afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA aan het licht bracht. © BELGA
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

“Mission accomplished.” Dat besluit NSA-klokkenluider Edward Snowden na het meest bewogen jaar van zijn leven. Hij wilde het publiek op de hoogte stellen van de misbruiken van de Amerikaanse elektronische inlichtingendienst. Alles wat volgt, is extra.

Snowden, die in augustus een jaar politiek asiel kreeg in Rusland, doet zijn uitspraken in een interview met de Amerikaanse krant The Washington Post.

“Voor mezelf, in termen van persoonlijke voldoening, is de opdracht al volbracht”, zegt Snowden. “Ik heb al gewonnen. Zodra de journalisten hun werk konden doen, was alles wat ik probeerde te bereiken gevalideerd. Want, onthou, ik wilde de samenleving niet veranderen. Ik wilde de samenleving alleen de kans geven om te beslissen of ze zichzelf wil veranderen.”

Geheime locatie

Edward Snowden, die werkte als onderaannemer voor de NSA (kort voor National Security Agency), is de Man van het jaar van Knack en van een indrukwekkende reeks andere media wereldwijd, waaronder nu ook de Washington Post. Hij sprak de journalist van die krant op een geheime locatie in Moskou, waar hij naar eigen zeggen nauwelijks de deur uitkomt, aangezien hij nog steeds een doelwit is voor de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Nadat Snowden begin dit jaar zijn dossier over de NSA lekte aan de Washington Post en de Britse krant The Guardian, bleek wat NSA-watchers al langer vermoeden waarheid: sinds 9/11 heeft die inlichtingendienst haar schier onbegrensde budgetten en technische mogelijkheden gebruikt om zowat alle vormen elektronische communicatie overal ter wereld af te tappen.

Er ging op basis van Snowdens dossiers sinds het voorjaar haast geen week voorbij zonder nieuwe onthullingen over de NSA. Gegevens over miljarden telefoongesprekken van nietsvermoedende burgers werden opgeslagen en doorzocht. De spionnen keken e-mails, chatberichten en de surfgeschiedenis van internetgebruikers over de hele wereld in. De gsm’s van wereldleiders als de Duitse bondkanselier Angela Merkel en de Braziliaanse president Dilma Rousseff werden afgeluisterd. Zelfs in online-videospelletjes legt de NSA haar oor te luisteren.

‘Beter iets doen dan niets doen’

Een Amerikaanse rechter noemde de NSA-programma’s recent ‘Orwelliaans’. VS-president Barack Obama kondigt aan dat hij in januari zal duidelijk maken wat hij verder van plan is met de NSA. Wellicht komen er hervormingen en wordt de inlichtingendienst gekortwiekt, al is allesbehalve duidelijk hoe ver Obama daarmee wil gaan.

“Al wat ik wilde, was het publiek de kans geven om mee te spreken over hoe het geregeerd wordt”, zegt Snowden, die in juni dertig werd. “Die mijlpaal zijn we al lang voorbij. Waar we het nu over hebben, zijn de extra’s.”

Snowden kan niet terug naar zijn vaderland. Het Witte Huis heeft aangekondigd dat hij daar terecht zal moeten staan voor het lekken van geheime documenten. Hij maakte zopas bekend dat hij definitief asiel wil in Brazilië, maar of daar wat van komt, is niet duidelijk.

“Je begint hier blind aan”, vertelt hij aan de Washington Post. “Er is geen voorbeeld. Maar als je dat afweegt tegen het alternatief – niets doen – dan zie je in dat een beperkte analyse beter is dan geen analyse, want als je analyse fout blijkt, zal de markt voor ideeën dat wel uitwijzen. Als je het bekijkt vanuit het perspectief van een ingenieur – herhalen tot je goed zit – dan is het beter om te proberen om iets te doen dan om niets te doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content