‘Echte’ wapenstilstand in Oekraïne

Petro Porosjenko © AFP
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Voor het eerst in zeven maanden zijn er gedurende 24 uur geen dodelijke slachtoffers of gewonden gevallen in het Oekraïense conflict. Dat heeft president Petro Porosjenko gemeld. Hij waarschuwt echter voor de fragiliteit van de wapenstilstand.

‘Ik heb goed nieuws’, verkondigde de Oekraïense president Petro Porosjenko volgens Agence France-Presse tijdens zijn bezoek aan Australië. ‘Vandaag is voor het eerst in zeven maanden 24 uur lang geen militair slachtoffer gevallen. Het staakt-het-vuren houdt stand.’

Acht maanden conflict

Een ‘echt’ staakt-het-vuren deze keer, vindt Porosjenko. ‘U kan zich eenvoudigweg niet voorstellen hoe belangrijk dit voor me is. Het is de eerste nacht dat ik geen Oekraïense soldaten verloren heb, dat er zelfs geen gewonden vielen.’

Op 5 september werd ook reeds een wapenstilstand overeengekomen in de oostelijke rebellenbolwerken. Die werd echter meteen geschonden. Begin december werd een voorlopig bestand met de Volksrepubliek Loehansk bereikt. Een week later lijkt het bestand te worden uitgebreid tot het hele land.

De wapenstilstand met de pro-Russische separatistische rebellen ging dinsdag 9 december van kracht en moet hopelijk een einde maken aan een acht maanden durend conflict. Daarbij vielen ondertussen 4.300 doden en raakte bijna een miljoen mensen ontheemd, zo blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties.

‘Fragiel bestand’

Slechts een dag na het ingaan van het nieuwe staakt-het-vuren werden volgens een Oekraïense legerwoordvoerder echter nog drie soldaten gedood en raakten acht anderen gewond. Porosjenko meent dat de 24 uur die daarop volgden zonder incidenten verlopen zijn.

‘Het gaat slechts om 24 uur’, waarschuwde hij. ‘Alles is zo fragiel. Maar ik wil dat we dit proces voortzetten. Als de wapenstilstand standhoudt, is dat een grote stap richting vrede en stabiliteit in Oekraïne’, aldus de president volgens AFP.

Het vredesproces wordt ook door Europa aandachtig gevolgd. De ongerustheid over mogelijk Russische steun aan de rebellen bekoelde de relaties tussen het Oosten en het Westen tot het laagste punt sinds de Koude Oorlog.

‘Oorlog voor vrijheid, democratie en veiligheid’

In Oekraïne proberen beide partijen ondanks het bestand nog steeds – samen met Russische en Europese monitors – vredesgesprekken te organiseren. Porosjenko beweerde luidens AFP dat het conflict in zijn land niet enkel over Oekraïense onafhankelijkheid en territoriale integriteit gaat.

‘Dit is een oorlog voor vrijheid, globale vrijheid. Dit is een oorlog voor democratie, globale democratie en dit is een oorlog voor veiligheid, globale veiligheid.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content