Dorpje klaagt Charlie Hebdo aan voor “lasterlijke” cartoons

© Belga

Het bestuur van Amatrice, het dorpje dat het ergst werd getroffen bij de zware aardbeving in het centrum van Italië, heeft het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo aangeklaagd voor de publicatie van “lasterlijke” cartoons.

Twee weken geleden publiceerde Charlie Hebdo een cartoon met als titel “Aardbeving op Italiaanse wijze”. Een bloedende man wordt er afgebeeld als “penne met tomatensaus”, een verbrande vrouw als “gegratineerde penne” en lichamen geplet onder een ingestort gebouw als “lasagne”.

Op het prentje kwamen heel wat verontwaardigde reacties en kritiek. Onder meer van de Franse ambassade in Rome en van de burgemeester van Amatrice. Charlie Hebdo publiceerde daarna nog een cartoon waarin het magazine aangeeft dat mensen hun woede niet naar hem, maar naar de Italiaanse maffia moet richten, die woningen bouwt die niet bestand zijn tegen aardbevingen. “Italianen, het is niet Charlie Hebdo dat jullie huizen heeft gebouwd, maar de maffia!”, luidde het

Het bestuur van Amatrice is niet gediend met de cartoons en heeft besloten om gerechtelijke stappen te ondernemen. “Dit is een macabere, zinloze en ondenkbare belediging ten opzichte van de slachtoffers van een natuurramp”, zegt Mario Cicchetti, de advocaat die de klacht namens het bestuur van Amatrice heeft ingediend. “Kritiek, ook door middel van satire, is een onschendbaar recht, zowel in Italië als in Frankrijk, maar in dit geval gaat het niet om satire en de twee cartoons beledigen alle slachtoffers van de aardbeving, alle overlevenden en de stad Amatrice.”

Bij de aardbeving op 24 augustus kwamen 295 mensen om en raakten de huizen van ongeveer 4.500 mensen verwoest. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content