Donald Trump wil grond voor moskee overkopen

10/09/10 om 15:04 - Bijgewerkt om 15:04

De Amerikaanse vastgoedmagnaat wil zo de bouw van de omstreden moskee voorkomen.

Donald Trump wil grond voor moskee overkopen

© EPA

Donald Trump heeft aangeboden om de grond nabij Ground Zero in New York waar een islamcentrum en een moskee zouden worden gebouwd, over te kopen van de huidige eigenaars. De Amerikaanse vastgoedmagnaat wil zo de bouw voorkomen.

Trump deed zijn aanbod in een brief aan Hisham Elzanaty, die het grootste deel van de grond bezit. De miljardair bood volgens CNN 25 procent meer dan de huidige eigenaars betaalden.

"Ik doe dit aanbod als inwoner van New York en als Amerikaans staatsburger," schreef Trump. "Niet omdat ik de locatie zo fantastisch vind, maar omdat het een einde zal stellen aan een moeilijke situatie die in mijn ogen alleen maar zal verergeren."

Het aanbod van Trump houdt ook in dat, als er een moskee wordt gebouwd, die op minstens vijf blokken afstand van Ground Zero komt.

Maar Elzanaty, die naar eigen zeggen al meer aanbiedingen kreeg, gaat niet in op de vraag van Trump. Volgens hem is de grond veel meer waard dan wat Trump biedt.

Wolodymyr Starosolsky, de advocaat van een van de investeerders, noemt de actie van Trump een "trieste manier om publiciteit te krijgen".

Tegenstand

Volgens de huidige plannen komt het islamcentrum op twee blokken van Ground Zero, waar voor de aanslagen van 11 september 2001 de torens van het World Trade Center stonden.

Maar uit peilingen blijkt dat zeven op de tien Amerikanen tegen het project zijn.

Lees meer over:

Onze partners