Dodental ontploffing Tianjin loopt op tot 85

© EPA

Het officiële dodental als gevolg van de zware explosies woensdagnacht in de Chinese havenstad Tianjin, is gestegen tot 85. Dat maakten de staatsmedia bekend.

De vorige balans lag op 56. Meer dan 700 mensen raakten als gevolg van de explosies gewond: 25 verkeren in kritieke toestand en 33 zijn erg zwaargewond.

De ontploffingen vonden plaats na een brand in een opslagplaats waar chemische goederen waren gestockeerd. Maar over de vraag om welke goederen het precies gaat, blijven de autoriteiten op de vlakte. Volgens enkele Chinese media lag er 700 ton natriumcyanide opgeslagen, een zeer giftige stof. De bedrijfsleiding van Ruihai Logistics, waar de explosies plaatsvonden, wordt in elk geval beschuldigd van het overtreden van de veiligheidswetten.

Testen

Intussen vinden testen plaats om de eventuele verspreiding van giftige stoffen te meten. Heel wat inwoners van Tianjin lopen met mondmaskers rond. Er klinkt ook kritiek op het feit dat de brandweer met water heeft geblust. In combinatie met bepaalde stoffen zoals calcium carbide ontstaat immers het hoogst explosieve acetyleen. De Chinese overheid lijkt lessen te willen trekken uit deze spectaculaire ramp en beval reeds een controle in het hele land naar gevaarlijke chemicaliën en explosieven, bericht de Britse zender BBC.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content