‘Deze keer zal Trump kunnen zeggen dat Syrië gewaarschuwd was’

Een foto van Bashar al-Assad in Damascus op 16 april 2017. © Reuters

Het Witte Huis waarschuwt Syrië voor zware repercussies indien het opnieuw een chemische aanval uitvoert. ‘Deze waarschuwing aan Assad kan je moeilijk beoordelen als een vriendschapsverklaring van Trump aan Poetin.’

De Verenigde Staten (VS) hebben ‘mogelijke voorbereidingen’ voor een nieuwe chemische aanval in Syrië ontdekt. Dat maakte het Witte Huis bekend. De Syrische president Bashar al-Assad is alvast gewaarschuwd: de VS zeggen dat een nieuwe aanval opnieuw zal leiden tot repercussies.

In april keurde Amerikaans president Donald Trump een aanval goed tegen een Syrische legerbasis. Dat was een direct antwoord op een chemische aanval van het Assad-regime op het dorp Khan Sheikhoun. De legerbasis werd getroffen door 59 Amerikaanse kruisraketten.

Kan president Assad een nieuw signaal verwachten van de Amerikanen? Volgens Amerikaspecialist professor Herman Matthijs (VUB) moeten we de signalen uit het Witte Huis ernstig nemen.

Hoe moeten we het recente dreigement van de Verenigde Staten interpreteren?

Deze keer zal Trump kunnen zeggen dat Syrië gewaarschuwd was.

Herman Matthijs (VUB), Amerikaspecialist

HERMAN MATTHIJS: Bij de vorige chemische aanval heeft Donald Trump meteen gereageerd. Vandaag is hij diplomatisch genoeg om de Syriërs op voorhand te zeggen wat hen te wachten staat wanneer Assad zijn plannen doordrukt.

Trump zal zeker reageren, wellicht met een massale raketaanval. En deze keer zal hij kunnen zeggen dat Syrië gewaarschuwd was.

Vergeet niet dat de spanning in de regio aan het oplopen is. Onlangs heeft de Israëlische legermacht de Syriërs nog aangevallen in de Golanhoogten. Daarnaast hebben de VS vorige week nog een Syrisch gevechtsvliegtuig neergehaald.

Assad voelt zich bovendien zegezeker. Hij heeft tijdens het Suikerfeest vorige week een bezoek gebracht aan de stad Homs. Hij toont zich dus opnieuw buiten Damascus, een signaal dat kan tellen.

Daar komt de complete verdeeldheid in de Arabische wereld nog bij. Het groepje Egypte en Saoedi-Arabië, gesteund door de VS, versus het groepje Syrië en Qatar.

Wat doet dit met banden tussen de VS en Rusland, Assads belangrijkste bondgenoot? Trump wou toch een betere relatie met de Russen?

Het is duidelijk dat Trump zich niet terugplooit op Amerika.

Herman Matthijs (VUB), Amerikaspecialist

MATTHIJS: De traditionele scheiding tussen Assad, gesteund door het Rusland van Vladimir Poetin, en Israël, dat de steun geniet van de VS, komt weer boven. Denk ook aan Jared Kushner, Trumps schoonzoon en adviseur, die recent een, naar eigen zeggen succesvol, bezoek heeft gebracht aan Israël.

Wat de ‘speciale relatie’ tussen Trump en Poetin betreft: die is tot op de dag van vandaag onduidelijk gebleven. Niemand krijgt dat uitgelegd. Trump lijkt een Amerikaanse president die net zoals Barack Obama en George W. Bush een betere relatie wil met Moskou. Zijn voorgangers zijn daar nooit in geslaagd.

Maar het is duidelijk dat er nu terug hoogspanning is tussen Washington D.C. en Moskou. Deze waarschuwing aan Assad kan je moeilijk beoordelen als een grote vriendschapsverklaring van Trump aan Poetin.

De vorige vergeldingsactie legde Trumps populariteit geen windeieren. Zou een nieuwe aanval opnieuw in zijn voordeel kunnen uitdraaien?

MATTHIJS: De vorige raketaanval kwam als een verrassing, niemand had het verwacht. Net zoals Trump ook onverwachts reageerde op Noord-Korea. Het is duidelijk dat Trump zich als president niet terugplooit op Amerika.

Een nieuwe forse reactie op een mogelijke chemische aanval van Assad zal Trumps binnenlandse populariteit waarschijnlijk doen stijgen. Daarenboven zal hij zijn bondgenoten Saoedi-Arabië, Egypte en Israël plezieren.

En of hij nu populair is of niet: hij blijft populairder dan de Democraten, die zelfs geen enkele tussentijdse verkiezing hebben kunnen winnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content