De afvallers in het Republikeinse kamp

© Reuters

De voorverkiezingen bij de Republikeinse presidentskandidaten in de Verenigde Staten, hebben al enkele slachtoffers gemaakt. Na Michele Bachmann, gaf ook Jon Huntsman de strijd op. Een overzicht van de kandidaten die zich al hebben teruggetrokken.

De voorbije maanden werden er verschillende namen geroepen als dé presidentskandidaat voor de republikeinse partij in de VS. Even klonken Donald Trump, Sarah Palin en Gary Johnson (Gary wie?), maar de definitieve lijst was deze: Mitt Romney, Michele Bachmann, Herman Cain, Ron Paul, Rick Perry, Jon Huntsman, Newt Gingrich en Rick Santorum.

Herman Cain was de eerste om de handdoek in de ring te gooien als gevolg van enkele klachten van ongewenste intimiteiten. Hij vond het zelfs niet nodig om de voorverkiezingen af te wachten.

Michele Bachmann

Wie de voorverkiezingen wel had afgewacht, maar toch besloot op te geven was Michele Bachmann. Na de caucus in Iowa – waar Romney en Santorum met de winst gingen lopen – behaalde ze een desastreuze score, een laatste plaats met amper vijf procent.

Bachmann was vooral populair bij de conservatieve Tea Party en kwam vaak in de media omwille van flagrante blunders en straffe uitspraken omtrent homoseksualiteit.

Jon Huntsman

De voormalige gouverneur van Utah, Jon Huntsman, trok zich terug als kandidaat na de primary in New Hampshire, de tweede voorverkiezing. Ondanks zijn derde plaats daar, besloot hij om uit de race te stappen. De 51-jarige Huntsman zal zijn steun uitspreken voor de huidige favoriet bij de Republikeinen, Mitt Romney.

“De (voormalige) gouverneur en zijn gezin hebben, op dit ogenblik in de strijd, beslist dat het tijd is voor de Republikeinen om zich rond een kandidaat te scharen die Barack Obama kan verslaan en die voor een ommekeer kan zorgen voor de economie. Die kandidaat is Mitt Romney”, zei Matt David, de campagneleider van Huntsman.

Rick Perry komt weer met beduchte uitspraak

Perry maakte na de eerste caucus bekend dat hij zijn kandidatuur zou evalueren om te beslissen of hij nog een kans maakte. Tot zover heeft hij nog niet opgegeven, al ziet het er niet rooskleurig uit. Na de primary in New Hampshire kon hij slechts 1 procent van de aanwezigen overtuigen.

Alsof het nog niet erg genoeg is, deed de politicus nogmaals een opvallende uitspraak. Hij nam het op voor de mariniers die vorige week op videobeelden bleken te urineren op de lijken van taliban-strijders. Volgens Perry heeft de regering van president Barack Obama overdreven gereageerd. “Deze jongens hebben een fout gemaakt. Daar bestaat geen twijfel over, ze hadden dit niet mogen doen”, zei Perry aan CNN. “Maar het is er toch over om dit een crimineel feit te noemen.”

Romney aan de leiding

Mitt Romney stond lange tijd gekend als de eeuwige tweede, maar nu lijkt zijn tijd aangebroken te zijn. De caucus in Iowa betekende voor Romney een eerste – maar heel nipte – winst. Hij werd op de voet gevolgd door Rick Santorum, die vanuit het niks leek te komen.

Ook de tweede voorverkiezing, de primary in New Hampshire, won Romney. Romney deed het daar vooral goed onder Republikeinse kiezers. Bij deze voorverkiezingen mochten ook onafhankelijke stemmers meedoen. Daar scoorde Romney ongeveer even veel als de nummer twee, Ron Paul.

De voorverkiezing in South Carolina vindt dit weekend plaats, maar er werd al een debat gehouden waar opnieuw Mitt Romney het er heel goed vanaf bracht.

In de peilingen wordt Romney als absolute favoriet geponeerd, al is er ook nog Ron Paul, die vooral populair is bij onafhankelijke en jonge kiezers. Zowel Santorum, Gingrich als Perry zullen een tandje moeten bijsteken als ze nog kans willen maken op een plaats in het Witte Huis.

Volgende week zijn er voorverkiezingen in South Carolina en op 31 januari in Florida. Op hun partijdag eind augustus beslissen de Republikeinen definitief wie het tegen Obama opneemt. (RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content