Constructiefout in A380-motor gevonden

02/12/10 om 11:16 - Bijgewerkt om 11:16

Australische technici die de ontploffing van een Airbus A380-motor onderzoeken, hebben een ernstige constructiefout ontdekt in de Trent 900-motor van de Britse fabrikant Rolls-Royce.

Constructiefout in A380-motor gevonden

© EPA

Australische technici die de ontploffing van een Airbus A380-motor onderzoeken, hebben een ernstige constructiefout ontdekt in de Trent 900-motor van de Britse fabrikant Rolls-Royce. Luchtvaartmaatschappij Qantas denkt intussen aan gerechtelijke stappen tegen Rolls-Royce.

Op 4 november ontplofte een van de motoren van een A380 van Qantas in volle vlucht, waardoor de piloot een noodlanding moest maken. Er vielen geen slachtoffers.

Qantas hield zijn A380's een tijdje aan de grond, maar nam een deel van de toestellen weer in dienst nadat de motoren waren vervangen.

Onderzoekers van het Australisch Bureau voor Verkeersveiligheid hebben nu aan het licht gebracht dat een onderdeel van de motor was niet goed uitgelijnd, waardoor de wand van een brandstofleiding beschadigd raakte. Zo ontstonden er lekken, en uiteindelijk een brand.

De onderzoekers spreken van een cruciaal veiligheidssysteem en vragen Rolls-Royce om de nodige stappen te ondernemen om de veiligheid te verzekeren van vluchten met toestellen met een Trent-900-motor.

Qantas kondigde donderdag aan dat het gerechtelijke stappen heeft gezet om een klacht te kunnen indienen tegen Rolls-Royce, in het geval dat er geen akkoord wordt bereikt over een compensatie.

Lees meer over:

Onze partners