Colombiaans oud-minister leidt gesprekken met ELN-guerrilla’s

ELN-guerrilla's leveren hun wapens in © Belga

De voormalige Colombiaanse minister Juan Camilo Restrepo zal de vredesonderhandelingen met het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) leiden, de tweede guerrillabeweging in Colombia na de FARC. Dat heeft de Colombiaanse president Juan Manuel Santos aangekondigd.

De start van de formele fase van de onderhandelingen met het ELN liep vertraging op, omdat president Santos eiste dat de beweging eerst al zijn gijzelaars zou vrijlaten. De officiële gesprekken moeten het gewapend conflict met de guerrillabeweging die in 1964 ontstond beëindigen, dat al meer dan 50 jaar aansleept.

‘Ik kan jullie nu al meedelen dat het hoofd van de ploeg van onderhandelaars oud-minister Juan Camilo Restrepo zal zijn’, zei Santos op de televisie. De 70-jarige conservatief was tussen 2010 en 2013 minister van Landbouw, en tussen 2000 en 2001 de Colombiaanse ambassadeur in Frankrijk.

De president herhaalde dat ‘als de omstandigheden gunstig zijn’, de onderhandelingen met het 1.500 strijders tellende ELN, donderdag in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito zullen starten.

Met de FARC, de grootste guerrillabeweging van Colombia, sloot Santos op 26 september al een vredesakkoord, maar dat werd in een referendum verworpen door de bevolking.

(Belga/SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content