CDA-minister stemt tegen samenwerking met PVV

01/10/10 om 14:16 - Bijgewerkt om 14:16

Ontslagnemend minister Ernst Hirsch Ballin zal tijdens het CDA-congres tegen het Nederlands regeerakkoord stemmen.

De ontslagnemende Nederlandse minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin zal tijdens het CDA-congres van zaterdag tegen het Nederlands regeerakkoord stemmen.

Dat heeft hij vrijdag aangekondigd na afloop van de ministerraad. 'Ik zal mijn partij zeker niet aanraden hiermee door te gaan. Dat zal ook mijn stemgedrag bepalen', zo zei Hirsch Ballin volgens het Nederlandse persbureau ANP.

Nederland krijgt een minderheidsregering van VVD en CDA die vanuit de oppositie gedoogd wordt door de PVV van Geert Wilders. Maar het CDA moet de akkoorden nog goedkeuren. Zaterdag komt een partijcongres bijeen in Arnhem. Begin volgende week buigt de Tweede Kamerfractie van het CDA zich opnieuw over de zaak.

De fractieleiders van VVD, CDA en PVV hebben het regeer- en gedoogakkoord donderdag voorgesteld. Hirsch Ballin zei vrijdag dat zijn zorgen over samenwerking met de PVV daar nog door zijn versterkt.

Volgens de ontslagnemende minister staan er in die akkoorden wel punten die in het CDA-verkiezingsprogramma staan of elfs een voortzetting zijn van zijn eigen beleid. Maar hij stelt vast dat PVV-leider Geert Wilders al die afspraken in zijn eigen context zet, met vooral het terugdringen van de islam.

'Een beleid dat zich zo uitgesproken richt tegen een deel van de medeburgers past niet bij de beginselen van het CDA', aldus Hirsch Ballin.

Eerder nam ook ontslagnemend minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) afstand van de PVV. Maar de CDA-ministers Piet Hein Donner, Camiel Eurlings, Gerda Verburg en Maria van der Hoeven willen wel doorgaan op de ingeslagen weg, aldus ANP.

Onze partners