Californië legt klacht neer wegens gigantisch gaslek

03/02/16 om 03:20 - Bijgewerkt om 03:19

De procureur van Californië Kamala Harris heeft het gasbedrijf SoCalGas voor de rechter gedaagd. Op een van zijn sites, in de buurt van de gemeente Porter Ranch, is minstens drie maanden geleden een gigantisch gaslek ontstaan. Duizenden mensen zijn geëvacueerd.

Californië legt klacht neer wegens gigantisch gaslek

Een fietser probeert met een masker de gevolgen van het gas te milderen © REUTERS

Uit het lek komen enorme hoeveelheden methaangas vrij. Het lek wordt beschouwd als een van de grootste natuurrampen ooit in de VS.

In de klacht wordt het bedrijf Southern California Gas Company beschuldigd van nalatigheid omdat het de veiligheids- en gezondheidswetgeving van Californië heeft overtreden door het lek, dat in oktober werd ontdekt door werknemers, niet te dichten en door te lang te wachten alvorens de autoriteiten te alarmeren.

De procureur eist een schadevergoeding van het bedrijf, maar vermeldt niet hoe hoog die moet zijn. Ze sluit zich bovendien aan bij de klachten die reeds werden ingediend door de stad en het district Los Angeles, en door de vele inwoners die al dan niet in groep klacht hebben ingediend.

"De impact ven dit gaslek is ongezien en verwoestend voor de gezinnen in onze staat en voor het milieu, en doet al onze inspanningen om de klimaatopwarming tegen te gaan teniet", aldus Kamala Harris in een persbericht.

Hoofdpijn, bloedneus

Methaangas is een broeikasgas dat tot 80 keer schadelijker is voor de ozonlaag dan koolstofdioxide. Milieu-activisten noemen het lek in Porter Ranch dan ook een ramp voor het milieu. Californië riep op 6 januari de noodtoestand uit. Door het lek hebben al 4.500 gezinnen hun huizen moeten verlaten, en 1.200 andere gezinnen zullen dat nog doen, aldus minister van Buitenlandse Zaken van Californië, Alex Padilla. Veel mensen hebben last van hoofdpijn, bloedneuzen en misselijkheid door het gas. Volgens de autoriteiten vormt methaangas wel geen gevaar voor de gezondheid op lange termijn. SoCalGas hoopt het lek tegen eind februari te kunnen dichten.

(Belga/RR)

Onze partners