Boodschap van Assad aan paus Franciscus was bedanking

29/12/13 om 10:21 - Bijgewerkt om 10:25

De boodschap die de Syrische president Bashar al-Assad heeft laten overbrengen naar paus Franciscus, is een dankbetuiging voor de oproep van de kerkvorst om het conflict in zijn land te stoppen.

Boodschap van Assad aan paus Franciscus was bedanking

De Syrische president Bashar al-Assad © ImageGlobe

Een delegatie onder leiding van de Syrische minister van Staat Joseph Sweid sprak zaterdag in het Vaticaan met staatssecretaris mgr. Pietro Parolin en minister van Buitenlandse Zaken mgr. Dominique Mamberti en overhandigde een boodschap van Assad voor paus Franciscus. Daarin drukt Assad zijn appreciatie uit voor de oproep van de kerkvorst om het geweld en het lijden in Syrië te beëindigen. Dat heeft het Syrische staatspersagentschap SANA bekendgemaakt, meldt CNN. Op Kerstdag nog stond Syrië centraal in het Urbi et Orbi van de paus.

Vredesgesprekken

Assad liet ook weten dat zijn regering klaar is om deel te nemen aan de vredesgesprekken voor Syrië, die op 22 januari moeten starten in Genève. Aan de conferentie in Zwitserland zullen zowel vertegenwoordigers van de regering-Assad als van de Syrische oppositie deelnemen.

De president voegde er wel aan toe dat andere landen moeten stoppen met het steunen van wat hij terroristische groeperingen noemt in de burgeroorlog die nu al bijna drie jaar duurt. 'De crisis zal opgelost worden door een nationale dialoog onder Syriërs, zonder buitenlandse inmenging, zodat ze via verkiezingen hun eigen toekomst en leiderschap kunnen bepalen.'

100.000 doden

Het aanslepende conflict in Syrië heeft al aan meer dan 100.000 mensen het leven gekost, onder wie 11.000 kinderen volgens cijfers van de Verenigde Naties.

Onze partners