Sluipschutters doden honderden kinderen in Syrië

Kinderen zonder toekomst in Syrië © REUTERS
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

In Syrië worden kinderen door sluipschutters bewust uitgekozen als doel. In een burgeroorlog die is uitgegroeid tot één van de smerigste conflicten in de wereld worden de allerkleinsten standrechtelijk geëxecuteerd, gemarteld of met een machinegeweer doodgeschoten wanneer ze staan aan te schuiven bij de bakker.

Sinds het begin van het conflict in Syrië, heeft het oorlogsgeweld het leven gekost aan 11.000 kinderen. Honderden kinderen zijn gedood door sluipschutters, die hen bewust uitkiezen als een doel.Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Verenigde Naties.

In Syrië worden ook dagelijks kinderen gemarteld en standrechtelijk geëxecuteerd. Het geweld maakt geen onderscheid in leeftijd. Ook de allerkleinsten en zelfs baby’s zijn het slachtoffer van de oorlogsgruwel. De meerderheid van de dodelijke slachtoffers onder de kinderen, kwam om het leven door bommen die in hun huis of in hun buurt insloegen.

Gestolen Toekomst

In het nieuwe rapport ‘Stolen Futures, the hidden toll of child casualties in Syria’ (Gestolen Toekomst, de verborgen tol van kindslachtoffers in Syrië) pleit de VN voor een oorlog die het leven van burgers niet onophoudelijk in gevaar brengt.

Het rapport brengt een lijst uit van 11.420 dodelijke slachtoffers jonger dan 17 jaar in de periode maart 2011 tot augustus 2014. Van hen zijn 389 gedood door sluipschutters. 764 kinderen werden standrechtelijk geëxecuteerd en honderden anderen werden gemarteld.

Aanschuiven bij de bakker

De hoogste dodentol onder de kinderen is te betreuren in Aleppo, de stad waar de burgeroorlog in alle hevigheid toeslaat. ‘De manier waarop kinderen in Syrië worden gedood, is ronduit schokkend,’ zegt VN-rapporteur Hana Salama. ‘Ze sterven bij bombardementen op hun huizen of tijdens alledaagse activiteiten, terwijl ze aanschuiven bij de bakker of les volgen op school.’

‘Ze worden doodgeschoten door machinegeweren, ze zijn het doelwit van sluipschutters, ze worden geëxecuteerd, gemarteld en vergast.’

Het rapport maakt enkel melding van de dodelijke slachtoffers die gekend en geregistreerd zijn. In werkelijkheid loopt de dodentol mogelijk nog veel hoger op. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content