'Belgische inlichtingendiensten hebben niet voor NSA gespioneerd'

16/09/15 om 08:58 - Bijgewerkt om 08:58

De Belgische inlichtingendiensten waren niet op de hoogte van de massale inzameling van gegevens door de Verenigde Staten, die in juni 2013 door Edward Snowden werd onthuld, en hebben er niet aan meegewerkt. Dat staat in een onderzoeksverslag van het Comité I, waarover Le Soir bericht.

'Belgische inlichtingendiensten hebben niet voor NSA gespioneerd'

© BELGA

De Belgische inlichtingendiensten waren niet op de hoogte van de massale inzameling van gegevens door de Verenigde Staten, die in juni 2013 door Edward Snowden werd onthuld, en hebben er niet aan meegewerkt. Het leger heeft ook niet meegewerkt met een buitenlandse macht in het Belgacom-netwerk. Dat staat in een onderzoeksverslag van het Comité I, waarover Le Soir bericht.

Het onderzoek van het Vast Comité van Toezicht op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, leert dat de militaire inlichtingendienst ADIV wel degelijk samenwerkte met het Amerikaanse NSA om bepaalde metadata van communicatieverkeer buiten België te verzamelen. Maar er is "geen enkele aanwijzing" dat de ADIV de wet heeft overtreden of dat heeft willen doen.

Het Comité I wijst voorts op een mogelijk "juridisch vacuüm" en het ontbreken van richtlijnen van het Strategisch Comité voor Inlichtingen en Veiligheid, dat voorgezeten wordt door premier Michel. (Belga/NSK)

Onze partners