Assad verbiedt iPhone in Syrië

05/12/11 om 10:22 - Bijgewerkt om 10:21

De iPhone bevat 'verboden eigenschappen' en moet dus verboden worden, meent de Syrische dictator Bashar al-Assad. Ondertussen verstreek opnieuw een ultimatum van de Arabische Liga.

Het dictatoriaal regime van Bashar al-Assad heeft de iPhone in Syrië verboden, in een nieuwe poging om de Arabische Lente in het land te onderdrukken. De Syriërs dachten aanvankelijk dat het Departement Douane van het ministerie van Financiën, van wie het verbod uitgaat, een grap maakte, schrijft De Standaard.

Bittere ernst, bleek het: 'Het gebruik van de iPhone wordt verboden wegens zijn verboden eigenschappen die zijn verbannen door het algemene bedrijf voor telecommunicatie.

Activist Ahmed meldt aan De Standaard dat een aantal apps van de iPhone het regime bedreigen, omdat ze niet kunnen gevolgd worden door de geheime diensten. Syrische opposanten hebben zelfs al een eigen applicatie gelanceerd om het nieuws over de opstanden in hun land beter te kunnen volgen.

Desertie

Het verbod staat niet alleen en past in de strategie van het regime om alle informatie weg van de media te houden. Buitenlandse media worden op hun beurt geweerd uit Syrië. En niet enkel de media worden gemuilkorfd, volgens de Standaard mogen rekruten al maanden geen gsm's meer hebben, uit vrees dat er georganiseerde gedeserteerd zou worden.

Ironisch detail, stipt De Standaard aan: Steve jobs, de ontwikkelaar van de iPhone, is een halve Syriër: zijn biologische vader is geboren in de nu heel opstandige stad Homs.

Deadline Arabische Lente

Ondertussen heeft Syrië opnieuw een door de Arabische Liga opgelegd ultimatum voor het aanvaarden van een vredesakkoord naast zich neergelegd. Daardoor dreigt het land met nieuwe sancties geconfronteerd te worden.

De Arabische Liga had op 3 december in Qatar aangekondigd dat Syrië tot de dag erna de tijd kreeg om een protocol te ondertekenen waarin het land instemt met de ontplooiing van buitenlandse waarnemers op het grondgebied. Zo zou het regime van president Bashar al-Assad nieuwe sancties kunnen ontlopen.

Zondagavond 4 december moest de Liga echter vaststellen dat er geen Syrische delegatie naar Qatar is afgezakt om het akkoord te ondertekenen. Damascus zou verduidelijking hebben gevraagd bij het protocolakkoord, zo gaf een topfunctionaris in Qatar aan.

Sancties

Een analist in Damascus had eerder al te kennen gegeven dat de kans zeer klein zou zijn dat het regime van Assad zou instemmen met de voorwaarden die de Liga naar voren had geschoven.

De Arabische Liga handhaaft reeds sancties tegen Syrië, waar de repressie van de oppositiebeweging volgens cijfers van de Verenigde Naties al minstens 4.000 doden heeft geëist. Zo geldt sinds eind november een reisverbod voor 19 topfunctionarissen van het regime. Ook worden hun bankrekeningen geblokkeerd. (Belga/SD)

Onze partners