Antiterreuroperatie in Duitsland: wat we weten

04/02/16 om 18:22 - Bijgewerkt om 18:35

Bij een grootschalige antiterreuroperatie in Duitsland hebben honderden agenten woningen en kantoren doorzocht. Daarbij zijn twee Algerijnen opgepakt die worden verdacht van banden met terreurorganisatie IS en van het plannen van een aanslag.

Antiterreuroperatie in Duitsland: wat we weten

© Belga Image

De huiszoekingen vonden vanochtend gecoördineerd plaats in de hoofdstad Berlijn en in opvangcentra voor vluchtelingen in Hannover en Attendorn, respectievelijk in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen.

In Attendorn werd een 35-jarige Algerijn opgepakt, hij is de hoofdverdachte. De man heeft volgens de politie een militaire training hebben gekregen in Syrië en kwam volgens de informatie van het Duitse persagentschap DPA in de herfst van 2015 via de zogenaamde Balkanroute naar Duitsland. De politie kwam hem op het spoor door informatie van de Duitse binnenlandse geheime dienst, het zogenaamde Bundesamt für Verfassungsschutz. Bij verder onderzoek kwamen contacten van de man aan het licht met islamisten in Berlijn en Hannover.

In Berlijn werd een 49-jarige landgenoot van hem opgepakt. Volgens het weekblad Der Spiegel liep tegen hem een arrestatiebevel wegens valsheid in geschrifte.

Aanslag

De twee worden verdacht van banden met de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) en van het plannen van een aanslag. Volgens het Duitse openbaar ministerie hadden ze concreet Berlijn als doelwit gekozen.

Antiterreuroperatie in Attendorn

Antiterreuroperatie in Attendorn © Belga Image

De boulevardkrant Bild meent te weten dat de terreurcel een aanslag op de Alexanderplatz in gedachten had, maar daar wilde procureur niet op ingaan.

België

Twee andere verdachten, beiden ook Algerijnen van 26 en 31, werden ook gezocht en gevonden, maar zijn niet opgepakt. Waarom is niet duidelijk. Eén van hen was enkele weken geleden, volgens DPA, minstens één keer naar de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek gereisd.

Het Belgisch federaal parket geeft voorlopig geen commentaar. 'Het gaat om een Duitse operatie, dus komt het aan de Duitse gerechtelijke overheden toe om erover te communiceren', zegt het federaal parket. 'Als er naar aanleiding van die operatie een vraag tot gerechtelijke samenwerking komt, zullen we die bekijken.'

In Noord-Rijnland-Westfalen werd ook een vrouw opgepakt, maar voor andere motieven.

Bedreigd

Er werden 450 agenten, onder wie ook leden van de speciale eenheden, ingezet voor de operaties in Berlijn, Noord-Rijnland-Westfalen en Nedersaksen.

Sinds de aanslagen in Parijs van 13 november hebben de Duitse autoriteiten al verschillende keren aangegeven dat ook Duitsland, dat sinds december ook militair actief is in Syrië, bedreigd wordt door jihadistische aanslagen. (KVDA)

Onze partners