Aantal terrorismeslachtoffers blijft groeien

Vluchtelingen © REUTERS

In 2014 nam het aantal slachtoffers van terrorisme toe met 80 procent, dat is de hoogste groei ooit. De meeste aanslagen vonden plaats in landen die de meeste vluchtelingen voortbrengen.

In 2014 nam het aantal slachtoffers van terrorisme toe met 80 procent, dat is de hoogste groei ooit. De meeste aanslagen vonden plaats in landen die de meeste vluchtelingen voortbrengen. Dat blijkt uit de Global Terrorism Index van het Institute for Economics and Peace (IEP).

Het IEP bestudeert de patronen en de impact van terrorisme wereldwijd. De afgelopen week verschenen index laat zien dat het aantal terrorismeslachtoffers sinds het jaar 2000 vernegenvoudigd is. In totaal kwamen vorig jaar 32.658 mensen om bij terroristische aanslagen in 67 landen.

Ook na de recente aanslagen in Parijs vallen de meeste doden nog steeds niet in het Westen. Vijf landen in de wereld zijn goed voor 78 procent van de aanslagen: Irak, Nigeria, Afghanistan, Pakistan en Syrië. Frankrijk stond in 2014 op de 36ste plaats op de terrorisme-index, België op de 82ste en Nederland op de 105de plaats van in totaal 162 landen.

Migratie

Alleen al in Nigeria nam het aantal terrorismedoden met 300 procent toe, tot ruim 7500. Terreurgroep Boko Haram is daarmee de dodelijkste terreurgroep, voor de Islamitische Staat (IS). De index laat ook het verband zien tussen landen waar terreur heerst en het aantal intern ontheemden en vluchtelingen.

“Tien van de elf landen die het zwaarst getroffen worden door terrorisme, tellen ook het hoogste aantal vluchtelingen en intern ontheemden”, zegt Steve Killelea, voorzitter van het IEP. “Dat laat zien dat er een sterk verband is tussen de huidige vluchtelingencrisis, terrorisme en conflicten.”

De vijf landen met de meeste terroristische aanslagen, brachten sinds 2014 meer dan 16 miljoen vluchtelingen en intern ontheemden voort. Tot deze landen behoort ook Syrië, dat sinds 2011 kampt met een opleving van terrorisme en oorlog.

Momenteel zijn er meer dan 7 miljoen intern ontheemden en 4 miljoen vluchtelingen uit Syrië. Syriërs zijn ook in de meerderheid als het gaat om het aantal asielaanvragen in de Europese Unie.

Hongarije

In een reactie op het besluit van Hongarije om de grenzen te sluiten voor vluchtelingen en ze met geweld tegen te houden, zei Gauri van Gulik, Europa-directeur van mensenrechtenorganisatie Amnesty International, het “schokkend” te vinden dat mensen die oorlog ontvluchten geconfronteerd worden met intimiderend militair vertoon. “Deze mensen zijn al getraumatiseerd door oorlog en geweld.”

Meer recentelijk sloot ook Turkije de grenzen voor Syrische asielzoekers. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) worden vluchtelingen in sommige gevallen geslagen voordat ze het land uitgezet worden. “De uitputting en wanhoop die deze mensen meemaken tijdens hun vlucht op weg naar veiligheid in Turkije, is van hun gezichten af te lezen”, zegt onderzoeker Gerry Simpson van HRW. “Turkije moet mensen die vluchten voor oorlog met zoveel ellende confronteren.”

Christina Schori Liang van het Centre for Security Policy (GCSP) in Genève, waarschuwt dat bij luchtaanvallen in de strijd tegen terroristische groepen zoals IS, veel burgerslachtoffers vallen. Daarmee neemt ook de rekrutering van nieuwe strijders toe, zegt ze. “Er moeten alternatieve oplossingen worden gevonden.”

Op 20 november verklaarde de VN-Veiligheidsraad dat IS “een ongekende wereldwijde bedreiging vormt voor de internationale vrede en veiligheid.” De raad stemde in met het nemen van “alle noodzakelijke maatregelen” tegen IS. (IPS/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content