Aanslag Istanboel: Waarom IS verdacht wordt

29/06/16 om 06:38 - Bijgewerkt om 06:38

De Turkse autoriteiten en Amerikaanse veiligheidsdiensten baseren zich op vier elementen om Islamitische Staat te verdenken van de aanslag op de internationale luchthaven Atatürk in Istanboel.

Aanslag Istanboel: Waarom IS verdacht wordt

Ambulanciers en reddingswerkers op de Ataturk luchthaven in istanboel, waar een terroristische aanslag aan zeker 36 mensen het leven heeft gekost. © Ilhas News Agency

De Turkse premierBinali Yildirim en ook de Amerikaanse geheime diensten verdenken Islamitische Staat van de aanslag op de Atatürk luchthaven in Istanboel, waarbij zeker 36 mensen om het leven kwamen en 147 gewonden vielen. Het is niet duidelijk of ze daar concrete bewijzen voor hebben. Maar in het algemeen wijzen deze elementen in de richting van IS:

  1. De aanslag is gecoördineerd om zoveel mogelijk slachtoffers te maken, met een combinatie van geweervuur en explosies. Dat is een procédé dat IS eerder toepaste in Parijs.
  2. De aanslag gebeurde aan de vooravond van de tweede verjaardag van de officiële oprichting van het IS-kalifaat.
  3. IS verliest terrein in Irak/Syrië. Volgens het Pentagon heeft de terreurbeweging ongeveer de helft van haar territorium verloren. De groep kan geen overwinningen op militair vlak voorleggen, en zoekt op andere manieren in de publiciteit te komen.
  4. Het alternatief is een Koerdische splintergroep, maar dergelijke groepen viseren doorgaans Turkse politie of het Turkse leger, en geen internationaal doelwit als deze luchthaven, met vele buitenlandse slachtoffers.

Turkije werd dit jaar al ettelijke keren door aanslagen getroffen. Terreurbeweging Islamitische Staat eist zijn aanslagen in het land doorgaans niet op. IS zou ervan uitgaan dat dat meer schade toebrengt. (RR)

Onze partners