Live Terreur in Istanboel: 'De aanwijzingen gaan in de richting van IS' (premier Yildirim)

28/06/16 om 23:33 - Bijgewerkt op 29/06/16 om 16:06

Drie kamikazes richtten een bloedbad aan door eerst op bezoekers van de luchthaven in Istanboel te schieten en vervolgens zichzelf op te blazen. Volgens de Turkse premier Yildirim rust de verdenking op Islamitische Staat.

Terreur in Istanboel: 'De aanwijzingen gaan in de richting van IS' (premier Yildirim)

© EPA

 1. 1Er zijn zeker 41 doden en 239 gewonden gevallen
 2. 2Aanslag nog niet opgeësit, maar Turkije en de VS verdenken IS: lees waarom
 3. 3Turks preisdent Erdogan hoopt dat dit een keerpunt is voor de internationale samenwerking tegen terrorisme
 • Kevin Van der Auwera

  'Oekraïener en Iraniër onder dodelijke slachtoffers'

  Langzaam maar zeker raakt steeds meer informatie bekend over de slachtoffers van de zware aanslag van dinsdag.

 • Dodentol loopt op: 41 doden en 239 gewonden

  Het aantal slachtoffers is ondertussen opgelopen tot 41 doden en 239 gewonden. Er zouden 13 buitenlanders onder de slachtoffers zijn.

 • Jan Herregods

  'In Turkije eist IS geen aanslagen op'

  De aanslag is nog niet opgeëist, maar de Koerdische PKK heeft al laten weten dat het niet achter de aanslag zit. Ook daar wordt met de vinger in de richting van IS gewezen.

  Volgens analisten in buitenlandse media heeft IS niet de gewoonte om aanslagen in Turkije op te eisen.

 • Jan Herregods

  Voorlopig geen aanwijzingen van Belgische slachtoffers

  Er zijn voorlopig geen aanwijzingen dat er Belgen zouden zijn onder de slachtoffers van de aanslag op de luchthaven van Istanboel. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders woensdag op de VRT-radio en aan Belga gezegd.

  Reynders is geschokt door de aanslag. "Dit doet ons allemaal terugdenken aan de aanslag van 22 maart op Zaventem", klinkt het. "Wij wachten nog op informatie van de Turkse overheid over eventuele Belgische slachtoffers." Maar de buitenlandminister heeft nog geen informatie gekregen over mogelijke Belgische slachtoffers.

  Volgens Reynders waren er enkele Belgen aanwezig op de luchthaven 2 uur voor de aanslag. Het bewuste vliegtuig was dus eerder op de dag al gepasseerd op de luchthaven Atatürk. Buitenlandse Zaken bekijkt nu of het reisadvies voor Turkije aangepast moet worden. Reynders wijst erop dat er al veel restricties zijn voor wat reizen naar Turkije betreft.

  Buitenlandse Zaken staat voorts in contact met de ambassade in Ankara en het consulaat in Istanboel, zegt Reynders ook aan Belga. Zijn departement heeft tot nu toe geen vraag tot informatie gekregen van familieleden van Belgen die mogelijk ten tijde van de aanslag op de luchthaven waren. Ook vanuit de touroperators was er geen dergelijke vraag. (Belga)

 • Simon Demeulemeester

  Eén vlucht van Brussel naar Istanboel geannuleerd woensdag

  Als gevolg van de aanslag in Istanboel werd een vlucht van Turkish Airlines op de verbinding Brussel-Istanboel woensdag geannuleerd. De vlucht had om 13.35 uur vanop Zaventem moeten vertrekken, maar werd afgeschaft na de driedubbele zelfmoordaanslag op de luchthaven Atatürk, zo staat te lezen op de website van Brussels Airport en in een communiqué van de Turkse luchtvaartmaatschappij.

  Turkish Airlines meldt online dat de vluchten met als bestemming de luchthaven Atatürk zijn hernomen, maar voegt er aan toe dat annuleringen of vertragingen mogelijk blijven.

  Een andere vlucht van Turkish Airlines die van Brussel naar Istanboel vliegt en zou vertrekken om 11.50 uur is inmiddels aangekondigd met een vertraging van veertig minuten. De status van de vluchten die om 07.45 uur, 12.45 uur en 19.30 uur op Brussels Airport vertrekken, is voorlopig ongewijzigd.

  Tot slot werden er ook twee vluchten van Turkish Airlines, van Istanboel naar Brussel geannuleerd. Het gaat om de vlucht van 04.25 uur en die van 10.10 uur woensdag. (belga)

 • Simon Demeulemeester

  Aantal daders niet bevestigd

  Over het aantal daders is nog geen officiële bevestiging, zo meldt VRT Radio. Er is nu sprake van drie terroristen, die met machinegeweren het vuur openden op de mensen in de luchthaven en zich opbliezen, onder meer in de aankomsthal.

 • Rudi Rotthier

  Waarom IS verdacht wordt

  De Turkse premier Yildirim, en nu ook de Amerikaanse geheime diensten, verdenken Islamitische Staat. Het is niet duidelijk of ze daar concrete bewijzen voor hebben. Maar in het algemeen wijzen deze elementen in de richting van IS:

  -de aanslag is gecoördineerd om zoveel mogelijk slachtoffers te maken, met een combinatie van geweervuur en explosies. Dat is een procédé dat IS eerder toepaste in Parijs.

  -de aanslag gebeurde aan de vooravond van de tweede verjaardag van de officiële oprichting van het IS-kalifaat.

  -IS verliest terrein in Irak/Syrië. Volgens het Pentagon heeft de terreurbeweging ongeveer de helft van haar territorium verloren. De groep kan geen overwinningen op militair vlak voorleggen, en zoekt op andere manieren in de publiciteit te komen.

  -het alternatief is een Koerdische splintergroep, maar dergelijke groepen viseren doorgaans Turkse politie of het Turkse leger, en geen internationaal doelwit als deze luchthaven, met vele buitenlandse slachtoffers.

  Binali Yildirim.

  Binali Yildirim. © Reuters

 • Rudi Rotthier

  Getuigen: 'Schoten aan de ene kant, bommen aan de andere'

  Voice of America laat 3 getuigen aan het woord.

  "In de ene richting waren er schoten", zegt een van hen, "in de andere richting waren er bommen. Mensen renden zo snel ze konden naar buiten. Mensen bloedden op het trottoir".

  In The New York Times komt Eylul Kaya aan het woord, die op zo'n trottoir probeerde te kalmeren, samen met haar éénjarig zoontje: "Er waren overal bloedspatten. Ik hield mijn hand voor de ogen van mijn jongen en we liepen naar buiten".

 • Rudi Rotthier

  Beelden van zelfmoordactie

  CNN toont al enige tijd onder waarschuwing beelden van een van de terroristen.

  De origine is niet helemaal zeker, maar het ziet er zeker geloofwaardig uit.De beelden tonen hoe een in het zwart geklede, gewapende man neergeschoten wordt. Hij valt, en verliest na de treffer zijn geweer dat enkele meter van hem wegschuift. De politieagent of veiligheidsagent die hem neergeschoten heeft, loopt op hem af, maar neemt snel de vlucht, mogelijks omdat hij vaststelt dat de man een bomvest tot ontploffing wil brengen. Na enkele seconden volgt inderdaad een ontploffing. Mensen in de buurt schuilen.

  In de VS tonen enkele media de film, andere weer niet.

 • Rudi Rotthier

  Premier Yilderim: 'Ze arriveerden in een taxi'

  Premier Binali Yildirim gaf tijdens zijn persbijeenkomst geen gegevens over de identiteit of de nationaliteit van de schutters.

  Ze waren in een taxi naar de luchthaven gereden, aldus de premier. Ze hadden met machinegeweren het vuur geopend op passagiers, zei hij, en vervolgens zichzelf tot ontploffing gebracht.

  Hij verwierp kritiek op de beveiliging van de luchthaven.

  Volgens hem is de luchthaven om 2 uur in de Belgische nacht terug geopend voor verkeer.

  Andere bronnen duiden 5 uur aan als het uur van heropening.

  (Belga)

 • Rudi Rotthier

  Wereldleiders veroordelen aanslag

  "De internationale luchthaven Atatürk is, net zoals de luchthaven van Brussel die eerder dit jaar werd aangevallen, een symbool van internationale relaties en van de linken die ons verbinden", aldus de woordvoerder van het Witte Huis Josh Earnest, die namens de Amerikaanse president Obama spreekt van een verschrikkelijke daad. "

  "De EU steunt het Turkse volk. Ons hart is bij alle Turken", tweette de hoge vertegenwoordigster voor het buitenlands beleid Federica Mogherini na afloop van de Europese top in Brussel.

  De Franse president François Hollande riep op tot actie: "We moeten actie ondernemen - zoals we dat ook voor Europa en Frankrijk doen - en onze diensten nog beter coördineren, zodat we de nodige stappen kunnen zetten in de strijd tegen het terrorisme."

  De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei "geschokt" te zijn door "deze nieuwe laffe daad van terrorisme". "Ik wil aan het hele Turkse volk zeggen dat we ons verenigd hebben in de strijd tegen het terrorisme en we elkaar zullen ondersteunen", aldus Merkel.

  (Belga)

 • Rudi Rotthier

  'Ook explosie aan metrostation'

  De Turkse minister van Justitie Bekir Bozdag zegt dat een van de aanvallers een aanvalsgeweer gebruikte. Er is een AK-47 teruggevonden, een Kalasjnikov. Een andere terrorist had een ander, kleiner wapen. Volgens de minister zijn er ook "aanwijzingen" dat er een explosie plaatshad aan het metrostation van de luchthaven.

  De Turkse autoriteiten hebben een gedeeltelijk mediaverbod ingesteld, wat ze vaker doen bij aanslagen.

  (Belga)

 • Rudi Rotthier

  Turkse premier: 'Alles wijst op IS'

  De Turkse premier Binali Yildirim zegt tijdens een bezoek aan de luchthaven dat de dodentol "volgens de laatste informatie is opgelopen tot 36". De aanslag is niet opgeëist maar "de aanwijzingen gaan in de richting van IS", aldus de premier.

  Volgens officieuze bronnen die The Guardian aanhaalt, zijn er bij de slachtoffers vijf politieagenten.

  Archiefbeeld van premiier Binali Yildirim

  Archiefbeeld van premiier Binali Yildirim © Reuters

 • Rudi Rotthier

  Erdogan: 'Ik hoop dat dit een keerpunt is'

  Na de aanslag op luchthaven Atatürk in Istanboel roept de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op tot een "gezamenlijke internationale strijd" tegen het terrorisme.

  De president veroordeelde de terreuraanslag, die volgens hem onschuldige burgers trof. Een dergelijke "gruwelijke" aanval kan in elke luchthaven ter wereld kan gebeuren, aldus Erdogan. "Ik hoop echt dat de aanval op de luchthaven Atatürk een keerpunt zal zijn, een keerpunt in de gezamenlijke wereldwijde strijd tegen terroristische organisaties, met de westerse landen in de hoofdrol."

  (Belga)

  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan

  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan © Belga Image

 • Rudi Rotthier

  Buitenlandse Zaken: nog geen aangepast reisadvies, en nog geen info over slachtoffers

  Het is nog te vroeg om informatie te geven over mogelijke slachtoffers of om het reisadvies naar Turkije aan te passen. Dat meldt woordvoerder van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken Michael Mareel.

  "We moeten wachten op nieuwe informatie in verband met mogelijke Belgische slachtoffers en om ons reisadvies aan te passen", aldus Mareel, die toevoegt dat het consulaat-generaal van België in Istanboel via de lokale autoriteiten meer informatie probeert te krijgen.

  Voor Turkije geldt door aanslagen de voorbije maanden in grootsteden als Istanboel en Ankara al een verstrengd reisadvies. "We herhalen dan ook onze vraag om steeds goed de richtlijnen van de veiligheidsdiensten te volgen", aldus Mareel. "Daarnaast vragen we om de luchthaven te mijden, en aan de mensen die in de buurt waren op het moment van de aanslagen, om hun familie of vrienden te contacteren."

  (Belga)

 • Rudi Rotthier

  Reynders en Bourgeois: 'Opnieuw waanzin'

  Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) hebben via Twitter de aanslag op de luchthaven van Istanboel veroordeeld en hun medeleven uitgedrukt aan de slachtoffers en hun families.

  "Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers van de aanslag in Istanboel en bij hun families, vrienden en landgenoten. Niets rechtvaardigt dergelijk geweld", zegt minister Reynders.

  "Opnieuw waanzin in Istanboel. Vreselijk", tweet ook Vlaams minister-president Bourgeois. "Mijn gedachten zijn bij alle slachtoffers en nabestaanden."

 • Rudi Rotthier

  Wat we weten

  Volgens de gouverneur van Istanboel waren er 3 terroristen en 3 explosies.

  Minstens één van die explosies vond plaats aan de aankomstzone. Volgens de minister van Justitie probeerde een van de terroristen zich schietend een weg te banen naar de aankomsthal, alvorens hij zichzelf opblies.

  De aanslag is niet opgeëist. Er zijn globaal twee mogelijkheden: IS, of een Koerdische groep, waarbij het gecoördineerd karakter van de aanslag eerder in de richting van IS wijst.

  Mustafa Akyol, een Turks commentator, vroeg zich meteen na de aanslag af of er een verband kon bestaan tussen de toenadering tussen Turkije en Israël en de aanslag. Zoals hijzelf aangeeft: het is misschien niet realistisch dat terroristen zo snel hun actie op poten hebben gezet, want die toenadering is nog maar enkele dagen bekrachtigd.

 • Rudi Rotthier

  Charles Michel: 'Onze gedachten zijn bij de slachtoffers'

  Goed drie maanden na de aanslagen in Brussel spreekt de Belgische premier Charles Michel zijn solidariteit uit met de slachtoffers in Istanboel.

Onze partners