Aanslag in Canada: dader wou naar Syrië maar paspoort werd ingetrokken

Martin Rouleau, voor de bekering © /
Rudi Rotthier

De Canadese man die aan een winkelcentrum op militairen inreed, en een van die militairen doodde, had zijn strijd in Syrië willen voeren maar was door de autoriteiten belet te vertrekken: zijn paspoort werd ingetrokken. De politie ging tussen juli en oktober herhaaldelijk bij hem op bezoek in de hoop hem te de-radicaliseren.

Dat melden Canadese kranten en tv-stations.

Een dag na de aanslag tegen drie militairen in het Canadese stadje Saint-Jean-sur-Richelieu is meer bekend geworden over dader en slachtoffers.

Eerst de slachtoffers. Er waren drie militairen, twee mannen en een vrouw, op stap in een winkelzone. Een van hen, de vrouw, kon wegspringen voor de aanrukkende auto. De tweede werd lichter geraakt. Hij ligt met niet levensbedreigende verwondingen in het ziekenhuis. De derde werd eerst in kritieke toestand gemeld en is nu aan zijn verwondingen overleden. Het gaat om een 53-jarige man, Patrice Vincent.

Volgens ooggetuigen wachtte de dader, Martin Rouleau (25), al enkele uren in zijn auto op de parkeerplaats van een winkelzone toen hij de militairen zag aankomen. Saint-Jean-sur-Richelieu bevat een legerbasis en een militaire school, dus de aanwezigheid van het leger is er groot, en militair personeel loopt er vaak in uniform rond. Rouleau reed zo snel hij kon op de drie in. Bijna onmiddellijk zette de politie de achtervolging in. Terwijl hij achtervolgd werd, belde Rouleau volgens eensluidende berichten in de pers 911, het noodnummer, om duidelijk te maken dat hij handelde “in naam van Allah”

Zo’n 4 kilometer van het misdrijf, aan de Rue Schubert, had de politie een band met nagels over de weg gelegd, en terwijl hij die band probeerde te vermijden ging Rouleau over kop.

Hij kroop uit zijn auto met een groot mes in aanslag, waarmee hij volgens ooggetuigen op de politie afstormde. Hij werd met ettelijke schoten verwond, en overleed wellicht nog voor hij het ziekenhuis bereikte.

Hogedruk

Rouleau, zo werd intussen bekend, was mede-eigenaar van een bedrijf dat zich specialiseert in hogedrukreiniging, hij was de vader van een driejarig zoontje. Rond de tijd van de geboorte kwam het tot een echtscheiding.

Rouleau leefde opnieuw bij zijn vader die, sinds hij zich een jaar of zo geleden tot de islam bekeerde, en gaandeweg radicaliseerde, op hem inpraatte en die de politie mettertijd waarschuwde voor het radicalisme van zijn zoon. Zijn moeder zou een gelijkaardige boodschap aan de politie gegeven hebben.

Volgens Le Journal de Montréal mocht Martin Rouleau recent zijn kind niet meer zien, naar zijn zeggen alleen maar omdat hij moslim geworden was – hij had daartegen vorige week een procedure in gang gezet, en de rechter zou begin november uitspraak doen.

Vrienden en medewerkers zeggen, anoniem, in kranten zoals de Toronto Star, en op sites, dat Rouleau goed anderhalf jaar geleden beweerde dat zijn bedrijf was bestolen, en dat hij de politie niet tot actie kon bewegen.

Dat was blijkbaar een crisismoment, voordien was hij “normaal” en kort nadien “niet langer”. Hij veranderde ook fysiek. Zijn vrienden wisten niet goed of hij in depressie was of ineens heel devoot geworden was. Hij liet zijn baard groeien, bad voortdurend, zat de rest van de tijd aan zijn computer, en geraakte in de ban van radicale websites. Op zijn Facebookpagina noemde hij zich ineens Ahmad LeConverti. Volgens vrienden en collega’s praatte hij veelvuldig over religie, heldendaden en martelaarschap.

Geïmproviseerd gedenkteken in het winkelcentrum van Saint-Jean-sur-Richelieu
Geïmproviseerd gedenkteken in het winkelcentrum van Saint-Jean-sur-Richelieu© Reuters

Hij begon op het laatst te argumenteren ten voordele van de onthoofdingen van IS.

Hij wou de strijd vervoegen in Syrië, maar de autoriteiten, die hem klasseerden bij 90 randgevallen – wel radicaal maar niet onmiddellijk heel gevaarlijk – hadden eerder zijn paspoort ingetrokken. Dat gebeurde in juni dit jaar. Men overwoog een arrestatie, maar er was geen duidelijke reden. In de maanden daarop, voor het laatst op 9 oktober, 11 dagen voor zijn dodelijke actie, nam de politie geregeld contact met hem op, in de hoop hem te de-radicaliseren. De imam van zijn moskee en buurtwerkers waren bij de gesprekken betrokken. Rouleau hield op het eind op de moskee te bezoeken.

‘Met een steen, met een mes, met een auto’

Een andere invloed bleek sterker dan die van de politie, imam en welzijnswerkers. Toen IS in september de boodschap verspreidde dat volgelingen, waar ze ook waren, hun bijdrage konden leveren door degenen die actief tegen IS vochten te doden, met een steen, met een mes, met een auto, heeft Rouleau blijkbaar een alternatief gezien voor de reis naar Syrië. Ook in Canada kon een sympathisant nuttig zijn, werd in de boodschap gespecifieerd, want Canada behoorden tot de vijanden van IS, was lid van de anti-IS-coalitie. Volgens een Facebook-vriend had hij zich erg opgewonden over de beslissing van Canada om toe te treden tot die coalitie.

“Hij wou zelf het paradijs bereiken en ervoor zorgen dat zijn familie het paradijs bereikte”, aldus een vriend in de Toronto Star. En hij dweepte met martelaars. Maar deze vriend, net zomin als de andere, achtte het mogelijk dat hij dat martelaarschap in eigen land zou zoeken.

Vorige maand werd in Australië een aanslag verijdeld die tot op zekere hoogte vergelijkbaar is. Ook die werd door IS geïnspireerd, maar meer direct: een vertegenwoordiger van IS contacteerde sympathisanten. Rouleau handelde voor zover bekend helemaal alleen.

Maar ook in Australië ging het om mensen van wie het paspoort was ingetrokken en die naar een alternatief zochten om de zaak van IS te dienen. Daar was het de bedoeling dat men een of meerdere willekeurige mensen van straat zou plukken en ze vervolgens zou doden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content