9 miljard dollar beloofd voor Syrië, belegering Aleppo 'jaagt 70.000 vluchtelingen naar Turkije'

04/02/16 om 19:53 - Bijgewerkt om 20:32

Op de donorconferentie in Londen is bijna 9 miljard euro (6,8 miljard Britse pond) ingezameld voor slachtoffers van de oorlog in Syrië.

9 miljard dollar beloofd voor Syrië, belegering Aleppo 'jaagt 70.000 vluchtelingen naar Turkije'

David Cameron en Ban Ki-moon © Belga Image

Volgens secretaris-generaal Ban Ki-moon gaat het om 'het grootste bedrag dat ooit op één dag is ingezameld voor één humanitaire crisis'.

De Britse premier David Cameron beklemtoonde dat de hulpbedragen geen oplossing vormen voor de crisis. 'We hebben nog steeds nood aan een politieke transitie,' zei de regeringsleider. 'Maar met het engagement van vandaag geven we wel een duidelijke boodschap aan het Syrische volk en de regio: we staan aan jullie zijde en zullen jullie zo lang als nodig steunen.'

Onderwijs

Hij zei ook dat de buurlanden Turkije, Jordanië en Libanon, die miljoenen vluchtelingen opvangen, op de conferentie hebben beloofd dat alle kinderen toegang tot onderwijs zullen krijgen. Eén miljoen kinderen die momenteel niet naar school gaan zouden tegen het einde van het volgende schooljaar opnieuw onderwijs genieten.

Video: 'Mannen met geweren hebben mijn school overgenomen'

In de betrokken landen zouden tegen 2018 ook ruim één miljoen jobs gecreëerd kunnen worden.

Conflict

De donorconferentie in Londen werd echter overschaduwd door de nieuwe opschorting van de vredesgesprekken in Genève. Intussen gaat het offensief van de Syrische regering met steun van Russische luchtaanvallen bij Aleppo, de grootste stad van het land, onverminderd voort. De Russische luchtmacht zegt in de voorbije drie dagen 875 'terroristische doelwitten' gebombardeerd te hebben in Syrië, allemaal rond Aleppo.

De Turkse premier Ahmet Davutoglu zei in de marge van de donorconferentie dat naar schatting 70.000 Syriërs naar Turkije vluchten voor de bombardementen.

Rusland zegt dan weer 'gegronde aanwijzingen' te hebben dat de Turken een militaire invasie in Syrië aan het voorbereiden zijn. Lees meer.

De oorlog in Syrië heeft sinds 2011 circa 260.000 mensenlevens geëist. (Belga/BBC/KVDA)

Onze partners