Russische regering: 'Turkije is van plan Syrië binnen te vallen'

04/02/16 om 16:04 - Bijgewerkt om 16:49

Rusland heeft 'gegronde redenen' om aan te nemen dat Turkije zich aan het voorbereiden is op een militaire invasie in buurland Syrië, zegt het ministerie van Defensie in Moskou.

Russische regering: 'Turkije is van plan Syrië binnen te vallen'

Igor Konashenkov © Belga Image

'We zien meer en meer aanwijzingen van verborgen voorbereidingen van het Turkse leger voor militaire acties in Syrië,' zegt woordvoerder Igor Konashenkov. Dat melden onder andere de persagentschappen AFP en Reuters en ook Russia Today.

Eerder liet Moskou weten dat het aan Turkije heeft gevraagd om een observatievlucht over Turks grondgebied te mogen uitvoeren in het kader van een pact tussen beide landen om het vertrouwen te verbeteren, maar dat Ankara dat weigert. De Russische regering noemt dat 'een gevaarlijk precedent'.

Conflict

Rusland en NAVO-lid Turkije steunen elk rivaliserende kanten in de Syrische burgeroorlog, respectievelijk president Bashar al-Assad en de rebellen die tegen de troepen van Assad strijden.

De relaties tussen beide landen zijn enorm verslechterd sinds de Turken eind november een Russisch gevechtsvliegtuig neerhaalden boven de grens met Syrië. Volgens Ankara schond het vliegtuig het Turks luchtruim, Moskou ontkent dat. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners