7 opmerkelijke manieren waarop Nobelprijswinnaars hun bekroning vernamen

Nobelcomité © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Het Nobelcomité waarschuwt Nobelprijswinnaars slechts enkele minuten voor de bekendmaking per telefoon. Maar dit telefoontje kan wel eens op een ongepast moment komen.

Adam Smith van het Nobelcomité heeft de eer om de winnende laureaten op te bellen en hen persoonlijk te vertellen dat ze de werelds meest prestigieuze prijs hebben gewonnen. Deze zeven personen zullen het antwoord op de vraag: ‘Waar was jij op het moment dat…’, niet snel vergeten. Huffington Post verzamelde 7 originele manieren waarop laureaten te weten kwamen dat ze de Nobelprijs hadden gewonnen.

1. Een boodschap op het antwoordapparaat

Alice Munro, die dit jaar de Nobelprijs voor de Literatuur won, was net te laat om haar telefoon op te nemen. Zo werd het Nobelprijscomité doorverbonden met haar antwoordapparaat. Alvast een mooi aandenken voor Munro: ze kan de bevestiging dat ze de Nobelprijs heeft gewonnen nog een tijdje herbeluisteren.

2. In de vroege uurtjes

Toen Amartya Sen in 1998 een telefoontje kreeg om 5 uur ’s ochtends lokale tijd, dacht de Indische expert in oorlogsvoering dat er iets ernstig aan de hand was. Maar niets was minder waar, het Nobelprijscomité bracht hem op het -voor hem- onmenselijke vroege uur op de hoogte van zijn Nobelprijs voor de Economie.

3. In de lucht

Richard Ernst, die de Prijs voor Chemie won in 1991, vernam het goede nieuws op het vliegtuig. Hij was op dat moment onderweg van Moskou naar New York. “In de cockpit sprak ik via de vliegradio met vrienden en familie.”

4. Rustig aan het slapen

In 2010 sprak het comité nog geen boodschappen in op antwoordapparaten. Toen Martin Chalfies telefoon afging was hij nog aan het slapen in New York. “Toen ik om zes na tien opstond, realiseerde ik me dat de Nobelprijs voor Chemie ondertussen moest zijn uitgereikt. Ik stond op, zette mijn computer aan en dacht welke schnook zou de Prijs hebben gewonnen?! Tot ik het internet opende en zag dat ik die schnook was”, verklaarde hij later.

5. Midden in een experiment

Konstantin Novoselo was bezig met een belangrijk experiment toen hij in 2010 werd ‘gestoord’ door Smith. “Dat betekent dat ik mijn experiment nu moet stopzetten zeker?”, reageerde Novoselo. “Ik vrees van wel”, antwoordde Smith.

6. ‘Oh Christ’

De Britse auteur Doris Lessing leek niet al te enthousiast toen ze in 2007 de Nobelprijs won voor Literatuur. “Oh Christ” en een zucht was het enige wat ze uitbracht op het moment dat een reporter haar op de hoogte bracht.

7. Met een biertje in de hand

Je kan natuurlijk ook op voorhand vieren. Toen Barry Marshall in 2005 de Nobelprijs voor Geneeskunde ontving, was hij redelijk ontspannen. Marshall was namelijk enkele biertjes aan het drinken met collega’s.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content