14 dagen Trump

20/01

VRIJDAG 20/01

– Trump legt de eed af als 45e president van de Verenigde Staten.

– Trump tekent een executive order waarin hij aan alle agentschappen opdraagt om alles in het werk te stellen om de impact van Obamacare te beperken.

– Trump schorst een programma waarbij lagere inkomens gemakkelijker aan een hypotheek raken.

ZONDAG 22/01

– Trump kondigt aan dat hij het Noord-Amerikaanse vrijhandelsakkoord NAFTA wil heronderhandelen. Een invoertaks op Mexicaanse producten moet de muur tussen Mexico en de VS financieren.

– Perschef Sean Spicer benadrukt dat er een recordaantal toeschouwers op de inauguratie aanwezig was. Luchtbeelden tonen evenwel duidelijk aan dat er minder publiek was dan bij de inauguraties van Obama.

MAANDAG 23/01

– Trump kondigt aan dat de VS zich terugtrekken uit TTP, het vrijhandelsakkoord tussen Amerika en de Zuid-Oost-Aziatische landen.

– Trump herstelt de global gag rule, waardoor het voortaan verboden is om buitenlandse organisaties te financieren die abortus uitvoeren of promoten. De schorsing kan grote gevolgen hebben voor vrouwen in ontwikkelingslanden.

– Trump vertelt Congresleiders tijdens een receptie op het Witte Huis dat verkiezingsfraude hem ‘drie à vijf miljoen’ stemmen heeft gekost en hij dus wel het hoogste totaal aantal stemmen behaalde. Trump herhaalde zijn stelling op Twitter, en beloofde een onderzoek in te stellen.

DINSDAG 24/01

– Overheidsdiensten mogen de komende negentig dagen geen personeel aannemen. Het leger, de veiligheids-diensten en de grenswacht zijn vrijgesteld en krijgen geld voor extra aanwervingen.

– Trump annuleert Obama’s beslissing om de Keystone XL-pijplijn te verbieden. De geplande pijplijn loopt door een indianenreservaat.

– Tijdens een bezoek aan de CIA zinspeelt Trump op een mogelijke nieuwe oorlog in het Midden-Oosten.

WOENSDAG 25/01

– Trump ontmoet de ceo’s van Ford en General Motors.

– Trump tekent een decreet waarin hij de opdracht geeft de plannen voor een muur op de grens met Mexico te starten. De financiering van de muur moet wel nog goedgekeurd worden door het Congres. Trump houdt zelf vol dat hij Mexico voor de muur zal laten betalen.

– Steden die illegale immigranten beschermen tegen deportatie kunnen een deel van hun financiering verliezen.

VRIJDAG 27/01

– Trump vaardigt een inreisverbod uit voor inwoners van Iran, Irak, Jemen, Libië, Somalië, Sudan en Syrië die met een visum naar Amerika reizen. Ook mensen met een verblijfsvergunning voor onbeperkte tijd (de zogenaamde green card) zijn niet meer welkom. De maatregel stuit op grote protesten op de luchthavens.

– Het Environmental Proctection Agency, dat de impact van klimaatverandering moet inperken, kijkt tegen zware besparingen aan. Klimaatadviseur Myron Ebell kondigde aan dat hij ‘minstens de helft’ van het personeel wil ontslaan. Het agentschap moest in de eerste dagen ook al bepaalde informatie over klimaatverandering van zijn website verwijderen.

– Bij een Holocaust- herdenking laat Trump de Jodenvervolging onvermeld. Er komt achteraf geen rectificatie.

ZONDAG 29/01

– Secretaris Reince Priebus verduidelijkt dat het inreisverbod niet geldt voor de houders van een green card.

– Trump benoemt hoofdadviseur Steve Bannon in de Nationale Veiligheidsraad.

– Trump geeft voor het eerst het bevel voor een militaire aanval, in Jemen. Bij de raid komen een Amerikaanse soldaat, rebellen en verschillende burgers om het leven. Het Pentagon start een onderzoek.

MAANDAG 30/01

– Dienstdoend procureur-generaal Sally Yates wordt ontslagen omdat ze weigert Trumps inreisverbod uit te voeren. Volgens Trump pleegt Yates verraad door zijn bevelen niet op te volgen.

– Voortaan moeten overheidsdiensten voor elke nieuwe regel die ze invoeren twee oude regels afschaffen. Bovendien mogen nieuwe regels voor het komend jaar geen extra kosten met zich meebrengen.

WOENSDAG 01/02

– Trump nomineert de oerconservatieve rechter Neil Gorsuch voor het Hooggerechtshof. De nominatie moet wel nog goedgekeurd worden door de Senaat.

DONDERDAG 02/02

– Op het jaarlijkse National Prayer Breakfast gebruikt Donald Trump zijn speech vooral om de pers aan te vallen, over zichzelf te praten en Arnold Schwarzenegger af te zeiken. Hij prijst ook de zwarte abolitieactivist Frederick Douglass, waarbij hij minstens de indruk geeft niet te weten dat die al in 1895 is overleden.

– Trump dreigt ermee de financiering van de universiteit van Californië droog te leggen nadat een lezing van de extreemrechtse Milo Yiannopoulos wegens rellen is afgelast.

ZATERDAG 04/02

– Een federale rechtbank gaat niet in op de vraag van de regering om het inreisverbod weer in te stellen. Trump reageert furieus.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content