Johan Van Overtveldt (N-VA)
Johan Van Overtveldt (N-VA)
Voormalig hoofdredacteur Trends en Knack, nu minister van Financiën
Opinie

19/03/12 om 11:03 - Bijgewerkt om 11:03

Vande Lanotte misleidt over mogelijke belastingontwijking

Dat vice-premier Johan Vande Lanotte al eerder aan de slag ging met diverse vennootschappen is ondertussen genoegzaam bekend. Naar aanleiding van een artikel in Le Soir omtrent de vennootschap "JVL" is nu enige commotie ontstaan.

Vande Lanotte misleidt over mogelijke belastingontwijking

© Reuters

Vande Lanotte beweerde daarstraks in De Ochtend (Radio 1) dat hij als voorzitter van de raad van bestuur van Electrawinds een zelfstandigenstatuut moest hebben om uitbetaald te kunnen worden. Volledig correct, maar wat wel erg misleidend is vanwege Vande Lanotte is dat hij de zaken voorstelt alsof hij enkel met een vennootschapsvorm tot een zelfstandigenstatuut kan komen. Dat is fundamenteel onjuist. Vande Lanotte kan, net zoals elke andere Belg, dat zelfstandigenstatuut aannemen zonder gebruik te maken van de vennootschapsvorm.

Johan Vande Lanote koos voor de vennootschapsvorm omdat dit belangrijke fiscale voordelen oplevert (minimumtarief in de vennootschapsbelasting, aftrekbaarheid van de RV bij uitkering dividend, ...). Neemt hij gewoon als particulier het zelfstandigenstatuut aan dan komen alle inkomsten uit zijn voorzitterschap gewoon in de personenbelasting terecht en dan tikt de fiscale teller geheid zwaarder door. De socialistische vice-premier werd dus wel degelijk gedreven door overwegingen inzake belastingen.

Onze partners