Vlaamse tuinen belangrijk wapen in strijd tegen klimaatverandering

Gras © BELGA

‘Weinigen weten het, maar door gazon efficiënt te gebruiken, kunnen we de klimaatverandering tegengaan’, blijkt uit onderzoek van KU Leuven. Vlaamse tuinen kunnen samen ruim 900.000 ton koolstof meer opslaan dan ze nu doen.

Gazonbodems in Vlaamse tuinen kunnen samen ruim 900.000 ton koolstof meer opslaan dan ze nu doen. Dat blijkt uit onderzoek van de KU Leuven.

Bio-ingenieur Valerie Dewaelheyns, die op het onderzoek doctoreerde, ging na wat het ecologische potentieel is van de Vlaamse privétuinen. Ze komt tot het besluit dat alle Vlaamse tuinen samen 901.712 ton CO2 meer kunnen opslaan dan ze vandaag doen.

Grasmaaisel laten liggen

‘Weinigen weten het, maar door gazon efficiënt te gebruiken, kunnen we de klimaatverandering tegengaan’, zegt Dewaelheyns. ‘In de bodem wordt immers koolstof opgeslagen die broeikasgas afbreekt.’

Het koolstofgehalte in Vlaamse gazons blijkt veel te laag te zijn, zegt ze. ‘Maar dat kan verholpen worden door het grasmaaisel te laten liggen. Net zoals een boom in de tuin koolstof kan vastleggen. Allemaal kleine maatregelen die weinig moeite kosten en helpen bij het tegengaan van de klimaatverandering.’

Moestuin

Privétuinen beslaan in Vlaanderen 8 procent van de oppervlakte, bijna zoveel als de 11 procent aan bos. Ruim acht op de tien woningen hebben een tuin. Bijna alle tuinen hebben gazon.

Ruim een derde van de tuinen heeft ook een moestuin. Al die tuinen samen zijn jaarlijks goed voor 1310 kilogram groenten per hectare moestuin en 216 kilogram fruit per hectare tuin. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content