Luister hoe een beluga de menselijke stem imiteert

23/10/12 om 15:24 - Bijgewerkt om 15:24

Een witte walvis die de menselijke stem imiteerde heeft mogelijk contact willen leggen met mensen, melden wetenschappers.

Luister hoe een beluga de menselijke stem imiteert

De walvis Noc, die vijf jaar geleden overleed nadat hij 30 jaar lang leefde in een aquarium in het Californische San Diego, had een stem die opmerkelijke gelijkenissen vertoonde met de menselijke stem, zo blijkt uit een studie.

De wetenschappers waren verrast omdat de walvissen normaal volkomen van de menselijke stem verschillende geluiden voortbrengen en dus, om de menselijke stem te imiteren, hun vocale mechaniek volledig moeten veranderen om humanoïde geluiden voort te brengen, meldt Sam Ridgway, die meent dat een dergelijke prestatie een mogelijke motivatie suggereert om contact te leggen.

Contact zoeken met mensen

Ridgway, van de National Marine Mammal Foundation, is de belangrijkste auteur van de studie die in de op 23 oktober verschijnende editie van het Amerikaanse vakblad Current Biology verschijnt.

Mogelijk begon de witte walvis menselijke geluiden te imiteren na het horen van duikers die onder water communiceerden. Volgens Ridgway wou Noc met het uitstoten van de geluiden "contact zoeken met de mensen".

Het team gebruikte een onderwatermicrofoon om de geluiden van de walvis vast te leggen. De geluiden waren niet te horen wanneer de beluga bij andere walvissen was. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners