Jachtvergunning voor doden van neushoorn geveild 'om neushoorns te redden

12/01/14 om 09:00 - Bijgewerkt om 09:00

Rijke jagers verzamelden in het Amerikaanse Dallas om te bieden op een omstreden jachtvergunning voor een van de meest bedreigde diersoorten in de wereld.

Jachtvergunning voor doden van neushoorn geveild 'om neushoorns te redden

© REUTERS

Op een veiling bracht de jachtvergunning voor het doden van een zwarte neushoorn in Namibië 350.000 dollar (256.000 euro) op. Hoewel de regering van Namibië het geld wil besteden om de bedreigde diersoort te beschermen tegen stropers, leidde de veiling tot fel protest.

De Dallas Safari Club organiseerde de omstreden veiling om het voortbestaan van de zwarte neushoorn te redden. Volgens de Amerikaanse organisatie gaat de volledige opbrengst van de veiling naar de regering in Namibië. Het is de bedoeling dat daarmee de met uitsterven bedreigde neushoorn wordt gered.

Doodsbedreigingen

Diverse milieugroeperingen en voorvechters voor dierenrechten hebben al fel geprotesteerd tegen het omstreden initiatief. Er werden zelfs doodsbedreigingen geuit tegen leden van de Dallas-groep. De FBI onderzoekt de zaak.

Volgens directeur Ben Carter gaat het echter om de jacht op een oude, onvruchtbare neushoorn, die toch al zou worden geruimd omdat hij agressief is en een bedreiging vormt voor de andere wilde dieren.

Daar hebben de tegenstanders geen boodschap aan. Zij vinden dat elk zeldzaam exemplaar moet worden beschermd.

Het is niet bekend wie het bedrag heeft neergeteld voor de vergunning.

Er leven nog zo'n 4.000 zwarte neushoorn in het wild. In 1960 waren dat er nog 70.000. In Namibië zijn er nog zo'n 1.800. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners