Hittegolf laat Australische natuur in vlammen opgaan

07/01/13 om 16:24 - Bijgewerkt om 16:24

De hittegolf in Australië zorgt voor veel brandgevaar. Tot nu toe is er op het eiland 30.000 hectare land in vlammen opgegaan.

Hittegolf laat Australische natuur in vlammen opgaan

© reuters

De recordtemperaturen aan de andere kant van de wereld zorgen vooral voor gevaarlijke bosbranden in de Australische staat Tasmanië, het eiland ten zuidoosten van het vasteland. Daar zijn afgelopen weekend honderd huizen afgebrand. Maar de zowat honderd mensen die aanvankelijk als vermist waren opgegeven, bleken zich bij familieleden in veiligheid te hebben gebracht, meldt de politie. Tot nu toe is er op het eiland 30.000 hectare land in vlammen opgegaan.

"Het brandgevaar was nog nooit zo groot"

In Sydney zal het met 42 graden of meer de op twee na heetste dag van de voorbije 150 jaar worden. Het brandgevaar was nog nooit zo groot, zegt Barry O'Farrell, premier van de deelstaat New South Wales. In het gebied zijn er ondertussen meer dan negentig bosbranden gemeld. De meeste ervan werden vermoedelijk veroorzaakt door een blikseminslag, al sluit de overheid niet uit dat er in enkele gevallen ook sprake is van brandstichting.

O'Farrell heeft vuurtjes verboden op campings en heeft de nationale parken laten sluiten. Duizenden brandweermannen en zeventig blusvliegtuigen worden paraat gehouden. De bosbranden hebben voorlopig nog niet voor dodelijke slachtoffers gezorgd. (Belga/KS)

Onze partners