"Toeristen hebben inwoners Kreta ziek gemaakt"

06/07/10 om 12:10 - Bijgewerkt om 12:10

De opkomst van het toerisme op het Griekse eiland Kreta heeft de gezondheid van de inwoners bedorven.

"Toeristen hebben inwoners Kreta ziek gemaakt"

Tegenwoordig komen kanker, vetzucht en hart- en vaatziekten op Kreta bijna net zo vaak voor als elders, terwijl Kretenzers in de jaren zestig nog een opvallend gezond volk waren. Dat beweert medicus Constantine Vardavas van de Universiteit Maastricht.

De onderzoekster zegt dat Kretenzers ver verwijderd zijn geraakt van hun gezonde leefstijl met veel groenten en fruit, veel olijfolie en nauwelijks rood vlees. Dat komt omdat op het eiland voor de toeristen steeds meer grote supermarkten werden gebouwd, waar veel ongezonder voedsel te koop is dan de Kretenzers eerder aten.

Ze onderzocht 662 boeren tussen 18 en 79 jaar. Zij waren veel meer vlees en minder groente en fruit gaan eten, omdat ze ontdekten dat kopen in de supermarkt veel makkelijker was dan op het land werken. Bovendien zijn de meeste Kretenzers nu gemotoriseerd. Zelfs de schaapherders, de allergezondste bewoners, gaan nu op de motor naar hun kudde, aldus de onderzoekster.

Vardavas, zelf afkomstig van Kreta, deed haar onderzoek in opdracht van de prefectuur van Kreta. De toename van welvaartsziekten onder Kretenzers was de afgelopen tien jaar zo opvallend, dat de Griekse overheid wilde weten of die mogelijk door milieuvervuiling of andere invloeden van buitenaf kon komen.

Lees meer over:

Onze partners