Thailand misnoegd over in luxe levende monniken

18/06/13 om 14:52 - Bijgewerkt om 14:52

Een YouTube-video van boeddhistische monniken met stijlvolle pilotenzonnebrillen en hippe koptelefoons op een privéjet veroorzaakt heel wat ophef.

Thailand misnoegd over in luxe levende monniken

Het hoogste boeddhistische orgaan van Thailand houdt boeddhistische monniken voortaan beter in de gaten nadat op YouTube een video opdook waarin boeddhistische monniken genieten van het wereldse leven in een privéjet. In de video is te zien hoe een van de monniken een stijlvolle zonnebril, een exclusieve reistas een hippe draadloze hoofdtelefoon draagt.

De directeur-generaal van het hoogste boeddhistische orgaan in Thailand, Nopparat Benjawatananun, heeft de monniken uit een klooster in het noordoosten van Thailand gewaarschuwd om dit soort gedrag niet meer te herhalen.

Seks en alcohol

Boeddhistische monniken worden verondersteld de leer van Boeddha aan te hangen. Dit houdt in dat ze er een sobere levensstijl op nahouden, geen bezittingen hebben en niet met de auto mogen rijden. Thailand, dat 's werelds grootste boeddhistische bevolking telt, heeft al talrijke pogingen gedaan om de 2.600 jaar oude leer de tand des tijds te laten doorstaan door bijvoorbeeld een verbod in te stellen op de verkoop van alcohol op religieuze feestdagen. De maatregelen worden niet zelden door de monniken zelf met de voeten getreden.

Vorig jaar werden in Thailand zo'n 300 van de 61.416 boeddhistische monniken de les gespeld of zelfs uit de orde verwijderd wegens ongepast gedrag gaande van het drinken van alcohol tot het hebben van seksuele betrekkingen met vrouwen. (TE)

Onze partners