Nieuwe pizza blijft drie jaar eetbaar

14/02/14 om 10:47 - Bijgewerkt om 10:47

Amerikaanse onderzoekers hebben een pizza ontwikkeld die tot drie jaar eetbaar moet blijven. Ze noemen het recept 'de heilige graal van de kant-en-klaarmaaltijden'.

Nieuwe pizza blijft drie jaar eetbaar

© Thinkstock

Sinds de invoering van kant-en-klaarmaaltijden op het veld om conservenblikken te vervangen, vragen soldaten naar pizza op het menu in gevechtszones of daar waar geen veldkeukens kunnen worden opgezet. Daar hebben onderzoekers van een militair lab in de Verenigde Staten nu een antwoord op gevonden.

Het pizzarecept heeft geen koelkast of diepvriezer nodig om goed te blijven. Het populaire Italiaanse gerecht zou drie jaar lang verpakt op tafel kunnen liggen en nog steeds eetbaar moeten zijn.

Vers zonder koeling

Het heeft lang geduurd om tot een perfect recept te komen. Wetenschappers ondervonden problemen, omdat vocht in tomatensaus, kaas en andere extra's zich na een tijdje naar het deeg verplaatste. Daardoor werd de pizza een uitstekende broeihaard voor schimmels en ziekmakende bacteriën.

Maar na jarenlang onderzoek hebben de wetenschappers een oplossing gevonden om het vocht tegen te houden. Ingrediënten als suiker, zout en siropen kunnen het water binden en verhinderen dat het zich een weg baant naar het deeg.

Om de pizza dan ook nog eens vers te houden gedurende drie jaar zonder koeling, wordt de zuurtegraad van de saus, kaas en het deeg wat opgedreven zodat zuurstof en bacteriën worden geweerd. IJzer in de verpakking moet daarnaast helpen overtollige lucht te absorberen.

Peperoni

Een prototype van een peperonipizza zou volgens de wetenschappers die ervan proefden nog niet zo slecht smaken. Zij beschrijven het als een panpizza met een korst die niet zo krokant is. De pizza wordt vergeleken met een pizza die je thuis zelf zou maken en in de oven steekt. Alleen is de nieuwe pizza niet heet, maar eet je hem op bij kamertemperatuur.

Er werd ook aan de soldaten gedacht die geen varkensvlees eten. Zij krijgen een pizza met kalkoenpeperoni voorgeschoteld.

Totdat de veelgevraagde pizza haar intrede doet, is spaghetti nog steeds het meest populaire gerecht op het menu van kant-en-klaarmaaltijden. Daarna volgt vegetarische tortellini als een van de meest gekozen gerechten.

Lees meer over:

Onze partners