Liberland is het nieuwste ‘land’ in Europa en zoekt burgers

© /
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Het klinkt als een grap of een publiciteitsstunt, maar blijft het dat ook? Een groep Tsjechen claimt een nieuwe microstaat te hebben gesticht in grensgebied tussen Servië en Kroatië: Liberland.

Vit Jedlicka heeft op maandag 13 april een stuk land tussen Servië en Kroatië uitgeroepen tot de soevereine staat Liberland (voluit Vrije Republiek Liberland). De man zag naar eigen zeggen zijn kans schoon omdat het gebied door geen van beide landen wordt geclaimd en dus eigenlijk een soort van niemandsland is (was).

Vlag, wapenschild en website

Vlag van Liberland
Vlag van Liberland© /

Jedlicka, die de steun heeft van enkele activisten, heeft zichzelf intussen uitgeroepen tot de eerste president van Liberland.

Hoewel Europa’s nieuwste ‘land’ amper drie dagen oud is, heeft het wel al een wapenschild en een vlag, die Jedlick er heeft neergeplant. Ook bestaat er al een officiële website en is er zelfs een Wikipedia-pagina over Liberland aangemaakt.

Wapenschild van Liberland
Wapenschild van Liberland© /

‘Liberland’ is circa 7 vierkante kilometer groot – dat is groter dan de staten Vaticaanstad en Monaco – en ligt op de westelijke oever van de Donau. De dichtstbijzijnde dorpen zijn Zmajevac in Kroatië en Backi Monostor in Servië, luidt het op de website.

Burgers

Voorlopig telt Liberland nog maar zeven burgers, maar president Jedlicka nodigt iedereen uit om te solliciteren voor burgerschap. Dat kan via de website. Communisten, nazi’s en andere extremisten zijn echter niet welkom, naar verluidt.

De stichters willen dat Liberland geregeerd wordt volgens het principe ‘Leef en laat leven’, met zo weinig mogelijke inmenging van de overheid. Volgens Jedlicka hebben al honderden mensen zich kandidaat gesteld om burger te worden, meldt de BBC.

Publiciteitsstunt?

Het klinkt natuurlijk allemaal als een publiciteitsstunt of een grote grap die geen lang leven beschoren is, maar is dat ook zo?

‘Het is niet helemaal duidelijk hoe ernstig de activisten dit serieus nemen, maar ze worden alleszins in hun ‘staat’ gelocaliseerd,’ luidt het in de Tsjechische media.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content