"Vrijlating Lockerbie-dader was vergissing"

16/07/10 om 14:14 - Bijgewerkt om 14:14

De nieuwe Britse regering geeft toe dat de vrijlating van Abdelbaset Ali al-Megrahi, de Libische dader van de Lockerbie-aanslag, een vergissing was.

Dat zei de Britse ambassadeur in de Verenigde Staten, Sir Nigel Sheinwald, nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton besliste een onderzoek te openen naar de verklaringen van vier Amerikaanse Senatoren. Zij beschuldigen BP ervan geholpen te hebben om de tot levenslang veroordeeld Libiër vrij te krijgen om zo een oliedeal te verzekeren.

Hoorzitting

Op 29 juli organiseert de commissie voor buitenlandse betrekkingen van de Amerikaanse Senaat een hoorzitting over de zaak. BP moet dan komen uitleggen welke rol het heeft gespeeld in de beslissing om Megrahi vrij te laten.

BP erkent dat het eind 2007 aan de Britse regering vroeg haast te maken van een akkoord over de overdracht van gevangenen tussen het Verenigd Koninkrijk en Libië omdat Libië dan eerder toestemming zou geven aan BP voor olieboringen voor de Libische kust, maar het oliebedrijf zegt dat het met de specifieke vrijlating van de Libiër niets te maken heeft.

Nog steeds in leven

De beslissing om Megrahi vrij te laten om humanitaire redenen - de Libiër zou aan kanker lijden en hooguit nog enkele maanden te leven hebben - werd in augustus 2009 genomen door de Schotse regering. De toenmalige Britse premier Gordon Brown verklaarde dat hij de beslissing respecteerde, wat door velen als een soort goedkeuring werd gezien.

Maar ambassadeur Sheinwald liet weten dat de nieuwe Britse regering daar anders over denkt. "De Britse regering vindt dat de vrijlating van Megrahi een vergissing was." Sheinwald ontkent echter dat Megrahi werd vrijgelaten omwille van een oliedeal en dat het medische rapport door de Libische regering betaald werd.

Ondertussen is de veroordeelde Libiër nog steeds in leven en werd de diagnose bijgesteld. Volgens een kankerdeskundige kan de man nog 10 tot 20 jaar leven. Megrahi was de enige veroordeelde voor de bomaanslag op de jumbojet van Pan Am in 1988 boven het Schotse plaatsje Lockerbie waarbij 270 doden vielen.

Lees meer over:

Onze partners