Voormalig vriendje zorgt voor dramatische wending in zaak van Amanda Knox

01/07/14 om 19:06 - Bijgewerkt om 19:13

Het voormalige vriendje van Amanda Knox zaait twijfels over het alibi van de Amerikaanse voor de moord op de Britse studente Meredith Kercher.

Voormalig vriendje zorgt voor dramatische wending in zaak van Amanda Knox

Amanda Knox © Reuters

Raffaele Sollecito (30), de ex-vriend van Knox, beweert dat het koppel dan toch niet samen was op het moment van de gruwelijke moord op de huisgenote van Knox in de Italiaanse universiteitsstad Perugia in 2007.

Het koppel is sinds het begin van het onderzoek naar de moord steeds elkaars alibi geweest. Beiden beweerden dat ze de avond samen doorbrachten in het huis van Sollecito waar ze marihuana rookten. Maar nu zowel Sollecito als Knox zich voorbereiden om in beroep te gaan tegen hun veroordelingen, verandert Sollecito van strategie. Op een persconferentie in Rome beweert hij nu plots dat hij niet weet waar Knox zich bevond in de vroege avond van de moord.

Zo zou Amanda Knox een sms naar Sollecito verstuurd hebben terwijl ze bij hem thuis zat op het moment van de moord. 'De sms was volgens het gerechtelijk onderzoek niet verstuurd in zijn huis, dus was het koppel niet samen', zegt Sollecito's advocate Giulia Bongiorno. Uit de loggegevens van zijn computer moet blijken dat Sollecito zelf wel thuis was.

De nacht, maar niet de avond

Terwijl Sollecito altijd heeft gezegd dat Knox de 'nacht bij hem doorbracht', heeft hij nooit gezegd dat ze de avond samen waren en dat is het moment waarop de moord plaatsvond, aldus Bongiorno. Toch gelooft Sollecito dat zijn voormalige liefje onschuldig is.

Knox en Sollecito kwamen in 2011, na vier jaar cel, in beroep vrij nadat ze eerst tot 26 en 25 jaar cel veroordeeld waren. In januari werden ze echter opnieuw veroordeeld nadat uit dna-onderzoek bleek dat er drie mensen tijdens de moord aanwezig waren: Knox, Sollecito en Rudy Guede, die momenteel zijn straf in de gevangenis uitzit.

Volgend jaar buigt het Hof van Cassatie zich over de zaak. Als die de uitspraak bevestigt, zal een aanvraag worden ingediend om de 27-jarige Knox, die in 2011 naar de Verenigde Staten terugkeerde, uit te leveren.

De 21-jarige Kercher werd in november 2007 halfnaakt dood teruggevonden in een plas bloed nadat haar keel was overgesneden. Ze werd 47 keer gestoken.

Lees meer over:

Onze partners